True
Nieuws.TV - TV kijken via internet, de beste Nieuws tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Geloofsgesprek - Alle afleveringen
Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Gauthier de Bekker

Oktober is de maand van de synode in Rome die de kerk vraagt om te luisteren: naar de stem van de wereld en naar allen die zich niet gezien voelen. Vanuit Nederland gaat er een bus met jonge mensen naar Rome. Een van hen is Gauthier de Bekker, priester in het aartsbisdom Utrecht en betrokken bij de oecumenische beweging van Taizé. Samen met andere christenen gaat hij bidden in Rome voor het welslagen van de synode.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Fredi Hagendoorn

De maand oktober is dichtbij. Dat is de tijd van Maria, die in meerdere opzichten betekenis voor ons heeft: als hemelse moeder, als moeder van Jezus die deed wat er van haar gevraagd werd, als troost voor velen die hun knopen van het leven door Maria laten ontwarren en als luisterende vrouw. Dit komt aan bod in het geloofsgesprek met Fredi Hagedoorn, pastoraal werkster in Bergen op Zoom. En ten slotte aan de vooravond van de synode in Rome die wil luisteren naar zovelen, Maria heeft weinig tot niets gesproken, ze leert ons te luisteren.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Arno Brok

Als commissaris van de Koning in Friesland en belijdend katholiek leeft Arno Brok met het voorbeeld van de Fries Titus Brandsma. Want juist toen Titus de dood voor ogen had, leefde hij de vrede voor. Die boodschap van Titus Brandsma deelt Arno Brok in het geloofsgesprek op vredeszondag.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Heleen en Esther

Als verschillende generaties elkaar in het dagelijks leven niet meer ontmoeten, dan is het des te belangrijker dat ze elkaar opzoeken in de kerk. Heleen van de Reep en Esther Hoogervorst geven het voorbeeld in het geloofsgesprek. Esther staat voor de jeugd in de kerk, Heleen voor het pastoraat aan iedereen. Ze bespreken hoe ze samen van meer betekenis kunnen zijn. Mooiste voorbeeld is de Alpha-cursus, waar een meisje van 17 jaar en een oma van 73 jaar naast elkaar aan tafel zaten en samen over hun geloof spraken. Zo zou het altijd moeten zijn.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Mgr. Antoon Hurkmans

Antoon Hurkmans vierde eind augustus in de Sint-Janskathedraal zijn 25-jarig jubileum als bisschop. Zijn geloof verdiept zich juist in de herfst van zijn bestaan en krijgt een verstillende dimensie. Als je christen bent, geef je leven aan jezelf en de ander. Als je bidt, verander jezelf en zet je de verandering bij je naaste in gang. Zo beleeft de emeritus-bisschop van 's-Hertogenbosch zijn jubileum. En daarmee is hij een voorbeeld voor velen.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Rob Merkx

Rob Merkx is deken van Sittard en woont daar aan het Kloosterplein in de pastorie die als decor fungeert in de musical Dagboek van een herdershond, op 3 september op NPO1 te zien. Dat is een eigentijdse versie van de serie die ooit furore maakte bij de KRO. Rob Merkx vertelt wat het betekent om elke dag die herdershond in Sittard te zijn.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Lonneke Gunnink-van den Berg

Als pastoraal werker is Lonneke Gunnink-van den Berg actief in twee parochies, met als aandachtsveld diaconie. Zij vertelt daarover met bevlogenheid, over een luisterend oor bij agrariërs, over de verbondenheid tussen lotgenoten die hun partner verliezen en over bemoediging voor mantelzorgers van partners met dementie. Ze is er voor al deze mensen en ervaart daar steeds weer de troost van het geloof.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Harm Ruiter

Als iemand in Nederland laat zien hoe je missionair kunt zijn, dan is Harm Ruiter het wel. Met muziek en jongeren trekt hij door het land om de jeugd van Nederland kennis te laten maken met geloof. En in de grote conferenties over de missionaire parochie is hij de projectleider. Bescheiden, onbaatzuchtig en toch overtuigend vertelt hij waarom je als christen naar buiten moet treden. En de muziek is, als altijd, nooit ver weg bij deze bevlogen katholiek.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Inigo Bocken

Eind juli staat in het teken van Titus Brandsma, sinds een jaar een Nederlandse heilige. In Dokkum komen velen bijeen om zijn sterfdag te gedenken, onder meer Inigo Bocken. Hij bestudeerde de laatste brieven die de geboren Fries Titus Brandsma schreef over zijn cel, de innerlijke vrijheid, zijn angsten en Christus die hem droeg tot aan zijn dood toe.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Willem Tullemans

Jongeren trekken deze zomer met bijna duizend in getal uit Nederland naar de Wereldjongerendagen in Lissabon. Een van hen is Willem Tullemans. Hij is nog een tiener die volgend jaar eindexamen vwo doet, vaste organist is in de parochiekerk van Nederweert en uitkijkt naar de ontmoeting met paus Franciscus en één miljoen jongeren.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Niels Groot

Actief in de politiek, betrokken bij de kerk en in alles dienstbaar aan de naaste. Dat is het leven van veertiger Niels Groot. Hij vertelt dat een mens groeit aan de ander, in dienstbaarheid. Zo kan er het begin van gemeenschapszin zijn, zo kan er hoop groeien. De gelovige mens Niels Groot laat zien dat je in relatie tot je naaste meer mens wordt en zo ook Christus present kunt stellen.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Bernadette Morskieft

Hoe blijf je staande als je beste vriendin zomaar wegvalt? Waar ga je naartoe als je het even niet meer weet? Bernadette Morskieft maakte het allemaal mee, vertelde daar ook over in de regionale pers en doet dat nu in het Geloofsgesprek. Ze zoekt dan op de Tankeberg in Oldenzaal een Mariakapel op en vraagt daar steun en inspiratie bij Maria. Zo toont ze dat een mens tot leven kan komen, door het verdriet heen.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Mgr. Jan Hendriks

Mgr. Jan Hendriks spreekt over de St. Jansprocessie in Laren, het slavernijverleden en over mgr. Paul Gallagher, de minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Mgr. Hans van den Hende

Hans van den Hende is niet de bisschop met jongeren in zijn takenpakket. Deze bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse bisschoppen heeft de coördinatie van alles. Maar hoe druk hij het ook heeft, voor jongeren gaat zijn hart open. Daarom kijkt hij in het geloofsgesprek vooruit naar de Wereldjongerendagen in Lissabon.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Michèlle Boessen

Als er iets is dat toekomst geeft aan het katholieke geloof, dan is het de toerusting van kinderen met catechese. Michèlle Boessen heeft daar zelf opmerkelijke initiatieven in genomen. En dat is haar levenswerk geworden. Als een nieuwe roeping in haar bestaan: kinderen op de weg van Jezus brengen. Op een schoolplein in Maastricht vertelt ze bevlogen haar verhaal over kansen om kinderen bij God te brengen.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Eric Fennis

De kerk in Amsterdam moet weer smoel krijgen. Dat is de droom van de nieuwe deken van Amsterdam. Als verbinder in de samenleving, als dienst aan de mensen in nood, als gastvrij huis van stilte, gebed en schoonheid. Als de kerk dit aanbiedt, dan is ze onmisbaar in Nederland.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Paul Verbeek

In juni wordt alles in Bergen op Zoom anders, want dan kijkt iedereen vooruit naar de Maria Ommegang. Dat is een fascinerend schouwspel waarbij de catechese op straat gebeurt en Maria door pastoor Paul Verbeek zelf door de straten van Bergen op Zoom wordt gedragen. Als ergens geloof op een beeldende wijze zichtbaar wordt, dan is het daar.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Peter van der Weide

De pastoor van de Martinuskerk te Sneek droomde er al jaren van om The Passion naar de Waterpoort bij Sneek te halen. Met The Passion Hemelvaart is zijn droom werkelijkheid geworden.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Arno Brok

De provincie Friesland zet al langer in op het belang van mensen samenbrengen. Zeker met evenementen als The Passion in Harlingen. Zo komen geloof en samenleving bij elkaar. En zo kan het geloof van toegevoegde waarde zijn, aldus Arno Brok, Commissaris van de Koning in Friesland. Deze bevlogen bestuurder kijkt terug op The Passion in Harlingen en blikt vooruit naar The Passion Hemelvaart in Bolsward en Sneek. Zo timmert Friesland aan de weg en brengt mensen samen als teken van gemeenschapszin, die in deze tijd meer dan ooit van belang is.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Romy en Johnny

Met meer dan 1 miljoen jongeren gaat Romy naar Lissabon voor de Wereldjongerendagen met paus Franciscus. Haar verhaal is heel bijzonder. Ongelovig opgevoed, actief in de topsport, daar in een dal beland, gevonden door God, als tiener katholiek geworden en zeer actief op TikTok. Ze bereidt zich voor op de Wereldjongerendagen in augustus, samen met pastoraal werker Johnny Tran.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Ronald Cornelissen

Meer dan 1.000 pelgrims gaan vanuit aartsbisdom Utrecht naar Lourdes. En de grote man achter de schermen van deze bedevaart is Ronald Cornelissen. In het geloofsgesprek vertelt deze hoofdaalmoezenier over de betekenis van Lourdes in zijn leven en over Maria als de moeder van ons allemaal in de hemel.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Zr. Mary Amata

Het geloof komt tot je in het kleinste gebaar en de meest verborgen stem. Verwacht geen wonderen, maar wees stil, luister naar de stem van je hart en leef met aandacht voor de kleine dingen in het leven. Want daar roept God. Zo geeft zuster Mary Amata catechese aan kinderen van drie jaar en zo doet ze ook wat paus Franciscus vraagt in het synodaal proces: luisteren naar de ander en zo op het spoor van de ander komen.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Paul Donders

Hoe kun je missionair zijn als kerk? Dan heb je een team van leiders nodig die gevoel voor het mysterie hebben, er zijn voor de mensen en vreugde scheppen in het werk. Dan kan de waakvlam van het geloof weer een heilig vuur worden. Paul Donders weet daar alles van.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Monique van Dijk

Paus Franciscus heeft de gehele kerk uitgenodigd om te luisteren naar stemmen die niet gehoord worden: vrouwen, jongeren, armen en vluchtelingen. Dat moet uitmonden in een synode te Rome in oktober van dit jaar. Voor Europa werd alles in kaart gebracht in Praag. Daar zat Monique van Dijk in de Nederlandse delegatie. In het Geloofsgesprek vertelt zij wat het betekent dat de stem van vrouwen en jongeren wordt gehoord.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Bouke Bosma

Het verhaal van Bouke Bosma is een ongelooflijke bekeringsgeschiedenis. Opgegroeid zonder geloof, in een gezin zonder God, gaat Bouke als financieel deskundige werken in Den Haag en loopt daar met Kerstmis een kerk binnen. Daar wordt hij gastvrij ontvangen en voelt hij zich thuis. Daarom blijft hij terugkomen en besluit hij om katholiek te worden. Maar Christus blijft trekken, de roeping gaat dieper, want Bouke Bosma voelt steeds sterker dat hij geroepen is om priester te worden.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Carlos Martinez en Harry Notermans

Harry Notermans, de pastoor van Waubach-Landgraaf, draagt het stokje van de tv-mis over aan Carlos Martinez, de pastoor van de Heilig Hart-kerk in Roermond. Hij doet dat zingend met een lied over Jozef op de feestdag van de Heilige Jozef. Als hij klaar is, vertelt Carlos Martinez dat Jozef hem ooit in een crisis over zijn roeping staande heeft gehouden. Sindsdien is de Colombiaan van geboorte een geziene priester in het bisdom Roermond door zijn nabijheid en toegankelijkheid.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Hier ben ik

Hoe ziet het leven van een priester eruit? Drie priesters van het aartsbisdom Utrecht vertellen over hun roeping, over de vreugde van het priesterschap en wat het leven van een parochiepriester inhoudt. Mauricio Meneses, Gauthier de Bekker en Jurgen Jansen laten op persoonlijke wijze zien waarom zij voor het priesterschap hebben gekozen. De Bekker: 'Het is niet niks wat we doen in het pastoraat, je komt met heftige, intieme en wezenlijke zaken in aanraking. Soms sta je op dezelfde dag in de vreugde van een nieuw leven en bij het eind van een ander leven.'



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Esmee van Bragt

Je bent jong en wilt wat. Je bent nog maar 20 jaar en je kiest ervoor om katholiek te worden, als enige in het gezin. Daarnaast is Esmee van Bragt actief in de begeleiding van tieners en communicanten en gaat naar de Wereldjongerendagen in Lissabon.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Daan Savert

Schreeuw van de aarde en schreeuw van de armen. Woorden uit de encycliek van paus Franciscus. Daan Savert maakt werk van die woorden in de opvang van vluchtelingen en in de zorg voor de aarde. En als pas gedoopte katholiek kent hij ook zijn beperkingen. 'Ik ben nog maar een beginner', herhaalt hij steeds weer in het geloofsgesprek.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Eric Fennis

Deken Eric Fennis spreekt over de verbondenheid tussen de kerken van Oost- en West-Europa in het kader van de mis vanuit de Basiliek van de H. Nicolaas die zal worden opgedragen aan de slachtoffers van de aardbevingen in Syrië en Turkije. Het is tevens een jaar geleden dat de oorlog in Oekraïne begon.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Jurgen Jansen

Twee jaar is Jurgen Jansen nu pastoor van drie parochies in Twente. En hij is gelukkiger dan ooit, want daar in de kerken rond de Lambertusbasiliek in Hengelo ontdekt Jurgen Jansen dat hij tijd moet maken voor de innerlijkheid om verbonden te kunnen zijn met de mensen in de parochies.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Sandor Koppers

Het wonder van Almere, dat is de nieuwe katholieke kerk. Zeventien jaar was pastoor Sandor Koppers ervoor in de weer, maar het lukte hem. In een tijd dat overal kerken sluiten, bouwde hij een nieuwe Bonifatiuskerk. Zijn onwaarschijnlijke verhaal is te horen in het geloofsgesprek. Wonderen gebeuren dus echt.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Kees van Kordelaar

Wat doe je als kerk in de tijd na corona? Dan open je een huis om mensen de kans te geven voor nieuwe ontmoetingen. Oppasoma's en opa's kunnen er koffiedrinken, terwijl de kleinkinderen spelen, kansarme kinderen krijgen pianoles en in de avond brandt de kachel voor wie thuis niet kan stoken. Kees van Kordelaar is de initiatiefnemer en vertelt daarover.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Stadsdiaken Colm Dekker

Colm Dekker is de stadsdiaken van Amsterdam vanuit de beweging Sant'Egidio. De mensen van deze beweging geven een stem aan de kwetsbare mensen van onze tijd, ondersteunen ze ook daadwerkelijk en geven ze een thuis in de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein. Op deze Bijbelzondag vertelt Colm Dekker hoe deze dienst aan de naaste gedragen wordt door het Woord van God.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: René Wilmink

Als je op tijd weet te zwijgen, dan kan het gebeuren dat de stilte van God je zwijgen doorbreekt. Dan gaat het bidden in jou. Aldus deken/pastoor René Wilmink van de Sint Joriskerk in Eindhoven, een nieuw gezicht bij de tv-mis, een Tukker in Brabant, een boerenzoon in de geseculariseerde stad, een bevlogen priester die met liturgie, vorming en diaconie het hart van de zoekende mens probeert te bereiken. En daarover vertelt hij in het geloofsgesprek.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Jack Glas

Jack Glas was jaren een vertrouwd gezicht als celebrant in de vieringen voor televisie. Deze priester uit Roelofarendsveen keert weer terug in de huiskamers van Nederland en zal doen waar hij goed in is: de hoop van zijn geloof delen. Zo zet hij in het geloofsgesprek de toon voor meer vertrouwen en perspectief in ons leven.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Kardinaal Eijk herdenkt paus Benedictus XVI

In verband met het overlijden van emeritus paus Benedictus XVI spreekt Leo Fijen met kardinaal Eijk.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Wim Bakker

De pastoor van Rijswijk Wim Bakker ontsteekt de vierde adventskaars en kijkt uit naar het Brood voor deze wereld: het Licht van Christus die het duister wegneemt.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Mgr. Jan Liesen

De bisschop van Breda Mgr. Jan Liesen wordt op dit moment beproefd door een ernstige ziekte. In het donker van zijn persoonlijke leven ontsteekt hij de derde kaars van de advent en ziet hij uit naar de hoop van het Kerstkind, God die ons leven komt delen en daar ook de beproevingen niet uit de weg gaat.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Mgr. Jan Hendriks

De bisschop van Haarlem-Amsterdam Mgr. Jan Hendriks zoekt naar het licht in het donker van alle crises op dit moment. Daarom ontsteekt hij de tweede kaars en zoekt hij steeds weer naar kansen om het geloof in een liefdevolle God te delen met de wereld.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Mgr. Gerard de Korte

Bisschop De Korte van 's-Hertogenbosch blikt terug op het bezoek aan paus Franciscus en ontsteekt de eerste kaars van de advent, om zo licht te brengen in een wereld vol crises.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Mgr. Harrie Smeets

Harrie Smeets is de bisschop van Roermond die ernstig ziek is en weet dat het sterven nooit ver weg is. Voor de laatste keer ging hij naar Rome, met zijn collega-bisschoppen. Daar kijkt hij terug op dat ene moment in zijn leven toen hij door God geroepen werd tot het priesterschap.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Mgr. Hans van den Hende

Deze week zijn de Nederlandse bisschoppen in Rome voor een gezamenlijk bezoek (Ad Limina) aan paus Franciscus. Welke boodschap hebben de bisschoppen over katholiek Nederland voor de paus en wat heeft de heilige vader hun meegegeven op hun reis terug naar Nederland? Hans van den Hende, voorzitter van de Nederlandse bisschoppen, vertelt over de ontmoeting met de paus en de uitdaging voor de komende jaren.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Jeroen Smith

Hoe kun je geroepen worden om je geloof te delen? Priester Jeroen Smith vertelt hoe je geroepen wordt en wat je vreugde kan geven in het leven. En als iets vreugde geeft, weet je dat je op de weg van je bestemming bent.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Kardinaal Eijk

Een week voordat de Nederlandse bisschoppen hun gezamenlijke bezoek aan paus Franciscus brengen, kijkt kardinaal Eijk vooruit. Hoe staat de katholieke kerk in Nederland ervoor? Wat gaan de bisschoppen daarover tegen de paus zeggen? En wat betekent dit Ad Limina-bezoek voor de kardinaal persoonlijk?



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Vincent Goulmy

Vincent Goulmy is de pastoor van Brunssum, maar laat ook op andere wijze van zich horen. Hij is ook directeur van Missio, de organisatie achter de pauselijke missiewerken. In deze wereldmissiemaand vertelt Vincent Goulmy waarom wij als katholieken altijd betrokken moeten zijn op de wereldkerk.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Caroline Frehse

Juist in een tijd dat we horen over kerken die sluiten, is het goed om dat andere verhaal te horen, van jonge mensen die kiezen voor de katholieke kerk. Caroline Frehse is zo'n nieuwe katholiek.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Wiel Wiertz

Hoe kun je in deze tijd van kerkelijke krimp toch geloven in de droom van een missionaire kerk? Wiel Wiertz toont zijn droom vanuit de prachtige kerk van Hulst en laat zo zien dat iedere geloofsgemeenschap, klein of groot, kansen heeft om van betekenis te zijn in de lokale samenleving.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Mgr. Hans van den Hende

In een tijd dat we meer dan ooit verlangen naar vrede spreekt bisschop Hans van den Hende van Rotterdam over de vrede van Franciscus van Assisi maar ook over de vrede die wij als christenen aan elkaar kunnen geven en zo handen en voeten kunnen geven aan de opdracht van de huidige paus om ambassadeurs van de liefde te zijn.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Rien van der Zanden en br. Rangel

Rondom 800 jaar Sint Jan in Den Bosch is het feest, als bisschopskerk, als parochiekerk, als bedevaartsplek voor Maria en als unieke plaats voor de grootste kerststal in Nederland. De twee kosters, diaken Rien van der Zanden en broeder Rangel, spreken over hun verbondenheid met Franciscus die 800 jaar geleden met het idee kwam van de eerste levende kerststal.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Matheu Bemelmans

Ga naar Cadier en Keer, naar het oude missiehuis van de paters, loop de heuvel af naar beneden en ontdek daar Lourdes in het klein. Een helende, inspirerende en paradijselijke plek waar Matheu Bemelmans met graagte vertelt over zijn passie: op bedevaart naar het echte Lourdes en daar met eigen ogen zien hoe de zieken op de eerste plaats komen en geheeld worden door Maria.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Heiligdomsvaart Susteren

Wie Susteren dezer dagen binnenkomt, ziet het overal: posters, vlaggen en borden over de heiligdomsvaart. Processie van relieken, historische optocht, theatervoorstelling en eucharistie in de open lucht. Koen van Straaten is daar lector, Lei Spetgens timmert aan het decor. Zij vertellen in het geloofsgesprek over dit religieuze evenement dat eens in de zeven jaar wordt gehouden.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Arjen Bultsma

Op de drempel van het Hoogfeest van Maria ten Hemelopneming vertelt pastoor Arjen Bultsma over de betekenis van Maria van Sevenwouden, al meer dan 500 jaar centraal in het geloofsleven van Bolsward en omgeving, dus ook voor de heilige Titus Brandsma.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Fredi Hagedoorn

Als moeder van twee jonge kinderen speelt Fredi Hagedoorn in de jaarlijkse Maria Ommegang van Bergen op Zoom Maria die bij Elisabeth op bezoek komt. Ze weet wat ze daar bidt en zegt, want deze moeder is ook pastoraal werkster. Een gesprek over moederschap, geloof bij jongeren en jaarlijkse evenementen als de Maria Ommegang in Bergen op Zoom.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Lammert de Hoop

De voorlichter van het bisdom Groningen-Leeuwarden is een geboren Fries, die zijn hele werkzame leven al van alles doet om het katholieke geloof van Friese voortrekkers een plek in de geschiedenis te geven. Zo is hij een van de architecten achter een prachtig magazine over Titus Brandsma en doet hij niets liever dan nieuwe herinneringen aan deze heilige bewaren voor het nageslacht.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Huub Welzen en mgr. De Korte

26 juli 2022 is het tachtig jaar geleden dat Titus Brandsma een gewelddadige dood stierf in Dachau. Op 15 mei is deze moedige karmeliet heilig verklaard door paus Franciscus. In de Sint Jan te 's-Hertogenbosch wordt een reliek van Titus dankbaar getoond aan een volle kerk, die wil danken voor deze heiligverklaring. Bisschop Gerard de Korte en provinciaal van de karmelieten Huub Welzen spreken over deze nieuwe heilige.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Vonne van der Meer

Schrijfster Vonne van der Meer is op latere leeftijd katholiek geworden. In die periode sprak zij met een oudere priester over de betekenis van sacramenten. Jaren later heeft zij deze gesprekken uitgewerkt tot een boek.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Erik Rozeman

Tijdens een Lourdesreis voelde Erik Rozeman een sterke verbondenheid met God. Hij meldde zich echter niet aan als priesterkandidaat. Na zijn studie rechtsgeleerdheid ging hij werken als jurist, maar hij realiseerde zich dat zijn verlangen naar het priesterschap bleef en dat hij de weg moest gaan tot welke God hem had geroepen.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Antoine Bodar

Als rector van de Kerk der Friezen in Rome - op een steenworp van de Sint Pieter - overdenkt Antoine Bodar de eeuwige stad en de wereldwijde gemeenschap van gelovigen en weet hij zich steeds meer monnik in de kerk.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Hannah Vaughan-Spruce en Ferdinand van Degenfeld

Dr Hannah Vaughan-Spruce en Ferdinand van Degenfeld zijn in Duitsland en Engeland de gezichten van een nieuwe missionaire kerk. Ze vertellen hoe je leiders in parochies kunt ontdekken en hoe je deze leiders kunt trainen om in de lokale kerk een nieuw begin te maken.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Holkje van der Veer

Holkje van der Veer, dominicanes, overleed onverwachts op Tweede Pinksterdag. Zij gaf vrouwen een stem over de toekomst van de kerk. Meer dan 1300 vrouwen reageerden, met hun droom van een andere kerk, naar Rome toe. Holkje van der Veer vertelde over de kracht van vrouwen in een kerk met toekomst.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Vader-abt Thijs Ketelaars

Het oudste religieuze leven boven de rivieren is te vinden in Egmond. Al 1100 jaar wordt er gebeden en gewerkt in het spoor van Adelbert. Dat is begonnen op een akker, niet ver van de duinen. Daar vertelt de huidige vader-abt Thijs Ketelaars het verhaal van religieus leven door de eeuwen heen, altijd verbonden met de aarde van de akker.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: De Juliaantjes

De Juliaantjes, zo staan ze bekend in de volksmond. De zusters heten officieel naar de Heilige Juliana van Falconieri en hebben hun niet geringe talenten gegeven aan arme gezinnen. Daar werkten ze als kraam- of gezinsverzorgster. Om deze moedige vrouwen te eren, is er nu een expositie in hun moederhuis te Heiloo.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Walter Broeders

Hoe kun je geroepen worden door Christus en hoe wordt Walter Broeders, de rector van Vronesteyn, centrum van diaken en priesteropleiding van het bisdom Rotterdam, zelf nog steeds door Titus Brandsma - die volgende week heilig wordt verklaard - geroepen om de weg van Christus te gaan?



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Mariogenia Navarro en Sander Verschuur

Ter voorbereiding op de Wereldjongerendagen in 2023 in Lissabon komen de Nederlandse jongeren een weekend samen op Ameland. Het thema van de WJD@Home is: 'Richt u op. Ik stel u aan tot getuige van wat u gezien hebt.' Mariogenia Navarro en Sander Verschuur bespreken de thema's: opstaan voor je geloof, investeren in je band met God en in beweging komen voor je naaste.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: James Mallon

De Schotse priester James Mallon maakt furore in Canada en zet met zijn boeken wereldwijd de katholieke kerk aan tot een nieuw begin. Hij herinnert ons allemaal aan de eerste taak als christen: leerling van Christus te zijn en getuigen van zijn leven. Als we dat meer doen, kunnen we als missionaire kerk meer van betekenis zijn in de wereld van vandaag.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Holkje van der Veer

Paus Franciscus heeft de vrouwen wakker gekust met zijn synodale proces, aldus Holkje van der Veer, de dominicanes die het voorbeeld gaf om vrouwen een stem te geven over de toekomst van de kerk. Meer dan 1300 vrouwen reageerden, met hun droom van een andere kerk, naar Rome toe. Holkje van der Veer vertelt over de kracht van vrouwen in een kerk met toekomst.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: José Miltenburg en Karel Beenakker

José Miltenburg en Karel Beenakker zijn beiden in Leiden betrokken bij de aanbidding van de Heer, 24 uur achtereen. Ze zien dat als wezenlijk deel van de missionaire parochie, want je kunt alleen maar leerlingen van Christus werven als Christus in jou woont, leeft en ademt. Ze vertellen over deze opdracht van de missionaire parochie.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Harry Quaedvlieg

Als de nieuwe vicaris-generaal van het bisdom Roermond geeft hij stem aan de missionaire kerk van vandaag. Hij doet dat door te luisteren naar de vraag van de samenleving naar zingeving en daar midden in steden en dorpen present te zijn met het verhaal van Christus. Niet als ik, maar als wij, want katholieken beleven het geloof als gemeenschap, als wij.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Willem Jan Otten

De mis die we missen, dat is twee jaar lang het verhaal van corona geweest. De zondagsmis die zo vanzelfsprekend leek, was ineens ver weg voor velen om zelf te beleven. Willem Jan Otten, dichter en winnaar van de P.C. Hooftprijs, is op latere leeftijd katholiek geworden en vertelt in de Abdij van Egmond over de betekenis van de zondagsmis.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Ed Smeets

Ed Smeets doet voor heel Nederland de carnavalsmis vanuit Venray, waar hij deken is. Maar hoe kun je feestvieren als er in Europa een oorlog is uitgebroken?



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Patrick Kuipers

Als de rector van vroege en late roepingen in Nederland is Patrick Kuipers opgegroeid in Glanerbrug en groot geworden met carnaval. Hij viert dat nog steeds, in IJsselstein, omdat carnaval nooit meer uit hem gaat, ook niet als priester. De vreugde van het leven en de vreugde van het geloof wil ook een aanmoediging zijn aan ieder om die vreugde te delen en naar de kerk te komen, nu de pandemie op de terugweg lijkt.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Chris Fictoor en Herman de Vries

In het jaar van de heiligverklaring van Titus Brandsma komen zijn teksten bij de kruisweg in Dokkum in een herziene versie uit, met muziek van Chris Fictoor. Hij zingt daar een lied bij de woorden die door dominee Herman de Vries in een eigentijdse context zijn geplaatst.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Eric Fennis

De pastoor is dankbaar dat de Nicolaasbasiliek op 6 februari feest viert vanwege het 135-jarig bestaan. Want er zijn tijden geweest dat het verval zichtbaar was en de afbraak nabij. In het geloofsgesprek vertelt hij hoe een kerk tot bloei kan komen door het gewone volk en hoe de genade van de sacramenten daarbij kan helpen.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Paul Verbeek

Hoe kun je als priester en als kerk van betekenis zijn voor je wijk, je dorp en je stad? Paul Verbeek, pastoor van Bergen op Zoom, geeft een persoonlijk antwoord. Door het licht van Bethlehem te delen, door de knopen van je leven aan te bieden aan Maria en door alles opzij te zetten voor ernstig zieke mensen.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Abt Bernardus

Abt Bernardus leeft als trappist met de psalmen. Zeven keer per dag zingen zij hun gebed voor de Schepper. Op de zondag van het Woord van God vertelt deze vader-abt van Koningshoeven over de waarde van de Bijbel in zijn leven.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Christel Grimbergen en Rob Polet

Christel Grimbergen is een nieuwe katholiek die zich in haar dagelijks leven inzet voor misbruikte vrouwen en andere kwetsbare groepen. Ze nam het initiatief voor een Sint Nicolaasjaar, omdat deze heilige ooit drie meisjes uit de prostitutie redde. Om dat jaar te kunnen vieren heeft de Nicolaasbasiliek een reliek van de heilige Nicolaas ontvangen. Christel Grimbergen vertelt haar verhaal over Nicolaas, net als de diaken van de basiliek, Rob Polet.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Kardinaal Eijk

Kardinaal Wim Eijk opent het nieuwe jaar met een geloofsgesprek. Daarin vraagt hij om de zegen van God voor ons allemaal en wijst hij de weg naar een samenleving die naar het voorbeeld van Christus meer gericht is op de ander en de Ander.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Joachim Skiba

Pastoor Joachim Skiba heeft jaren de tv-vieringen vanuit Baarn verzorgd en celebreert voor de laatste keer een tv-mis. Bij zijn afscheid neemt deze Poolse priester ons mee door Baarn, waar overal in tuinen prachtige kerststallen staan, een initiatief van Jacqueline van den Eshof.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Mgr. Hans van den Hende

Mgr. Hans van den Hende, de bisschop van Rotterdam, ontsteekt de laatste kaars van de advent. De voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie wijst de weg naar het Licht van Christus, een paar dagen voor Kerstmis.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Mgr. Gerard de Korte

Mgr. Gerard de Korte, de bisschop van 's Hertogenbosch, ontsteekt de derde kaars van de advent. Als het leven onzeker en donker op ons afkomt in deze tijd, hoe kun je dan vertrouwen dat het licht van het kerstkind zal doorbreken in ons leven?



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Martin de Korte

Over een week is het tweehonderd jaar geleden dat pater Karel Houben in Munstergeleen werd geboren. Zijn geboortehuis is een kapel geworden voor ieder die wil bidden tot deze Nederlandse heilige. De Passionist Martin de Korte steekt de tweede kaars van de advent aan en vertelt in het geloofsgesprek hoe Karel Houben mensen heelt en wonderen verricht.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Peter van der Weide

De pastoor van Sneek schreef geschiedenis toen hij in maart 2020 Nederland bemoedigde met zijn oproep: vrees niet. Bijna twee jaar later slaat het coronavirus weer toe en herinnert de pastoor van Sneek in het geloofsgesprek aan deze woorden uit de Bijbel: vrees niet, God laat ons niet aan ons lot over.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Antoine Bodar

Antoine Bodar kijkt, als nieuwe rector van de Kerk der Friezen in Rome op een steenworp afstand van de Sint Pieter, vooruit naar Allerheiligen en Allerzielen. In de eeuwige stad ervaart hij de wereldwijde gemeenschap van gelovigen, levenden en doden, en weet hij zich steeds meer monnik in de kerk.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Pater capucijn Jan Bandsma

Jan Brandsma is meer dan twintig jaar als geestelijk verzorger werkzaam bij de marine in Den Helder en Amsterdam. Deze pater capucijn vertelt hoe je als zielzorger vooral moet luisteren en vrienden moet worden, om daarna de troost en hoop van Christus te kunnen delen. Het geloofsgesprek vindt plaats ter gelegenheid van 100 jaar Geestelijke Verzorging Koninklijke Marine.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Priorin Maria Magdalena

Als de Norbertinessen van Sint Catharinadal in Oosterhout nadenken over hun jubileum van 750 jaar, hebben ze de moed om iets nieuws te bedenken: een wijngaard als verwijzing naar Christus die de wijnstok is en de zusters als de ranken. Priorin Maria Magdalena vertelt over dit avontuur met de wijngaard.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Jeroen Felix

Als katholieken iets gemist hebben in de tijd van corona, dan is het samen zingen. Jeroen Felix is al 25 jaar Rector Cantus bij de Schola Cantorum van 's-Hertogenbosch en vertelt over de troost van zingen met elkaar en tot God.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Marc Moens

Je hele leven vrijgezel en dan als 50-plusser de liefde van je leven vinden. Marc Moens is als koster en vrijwilliger verbonden aan de kerk in Aardenburg, maar hij doet meer. Hij bouwt met zijn vrouw een kapel voor Maria in zijn achtertuin, omdat Maria het nieuwe echtpaar een hart onder de riem heeft gestoken toen ze samen in hun prille geluk beproefd werden.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Michel Hagen

Michel Hagen is de plebaan van de kathedraal aan de Mathenesserlaan in Rotterdam. Hij vertelt bij de doopvont zijn verhaal over de sacramenten: dat zijn tekens van Christus om als mensen steeds weer opnieuw het verbond met God aan te gaan.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Mgr. Harrie Smeets

Bisschop Harrie Smeets van Roermond is ongeneeslijk ziek en weet dat zijn einde nadert. Hoe moeilijk dat ook is, hij is een baken van rust en vrede, met zijn beschermengel en Maria aan zijn zijde. Daarom wil hij nog één keer met zijn familie naar Lourdes.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Marie-Jolanda Bresser

In haar eentje stelde ze een Clarapad samen, van Groningen naar Megen, met een boek, een app en een website. En dat allemaal omdat ze een boodschap heeft: de weg van de heilige Clara volgen om in eenvoud en dicht bij de schepping de bestemming van het leven te vinden.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Jos Wienen

Jos Wienen is de burgemeester van Haarlem. Hij is protestants-christelijk en spreekt met de bisschop van Haarlem over de weg naar geluk. Bij de presentatie van een bijzondere podcast over geloof in geluk laten bisschop en burgemeester in hun gelovige hart kijken en wordt de oecumene zichtbaar in de nieuwe Bavo aan de Leidsevaart in Haarlem.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Denis Hendrickx

Abt Denis Hendrickx viert deze dagen met een kloosterpad van 330 kilometer en andere festiviteiten dat de Norbertijnen 900 jaar bestaan. In de abdij van Berne is dat vooral een moment om vooruit te kijken en de waarden van gebed, gemeenschap, pastoraat en stilte te delen met jonge generaties.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Herman Jansen

Door een kolkende rivier De Geul werd Valkenburg in de maand juli overspoeld. Pastoor Herman Jansen is ook weken later nog bezig om de bagger en troep uit de oude H.H. Nicolaas en Barbarakerk in het centrum te verwijderen. Dat doet hij met veel vrijwilligers. En zo wordt zichtbaar dat geloof mensen samenbindt als de nood het hoogst is.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Arjen Bultsma

Arjen Bultsma heeft veel bestuurlijke taken (pastoor van Bolsward, vicaris en kanselier van bisdom Groningen-Leeuwarden), maar maakt vooral indruk als priester die in moeilijke tijden van corona zoveel mogelijk mensen wil bereiken. Daartoe heeft hij zijn eigen studio ingericht en communiceert hij met meer mensen dan ooit. Maar daarom heeft hij ook een bevlogen visie op de kansen van de kerk na corona. Hij vertelt het allemaal in het geloofsgesprek dat is opgenomen in zijn eigen tv-studio.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Zr. Margriet van der Vliet

Je roeping volgen in je leven, ook als je ouder wordt, is de boodschap van de overste van de Franciscanessen van Mariadal. Zij hebben alle jaren van hun leven gegeven aan onderwijs en opvoeding van kinderen. Nu die taak voltooid is, blijft de roeping: die van gebed, eenvoud, aandacht en gastvrijheid. Want je blijft geroepen worden, als vrouwen met een Franciscaanse opdracht.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Leo Lap

Kamphuis "Ahoy" is in 1954 gesticht vanuit de parochie van de Kruisvinding in Rotterdam-Zuid. De parochie was en is gelegen in een arbeiderswijk met zeer veel kinderen. Voor kinderen toen was vakantie geen vanzelfsprekendheid. En dat is het voor veel kinderen nog steeds niet. De mensen van het kamphuis zetten zich voor deze kinderen in.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Wim Petersen

Hoe kun je vluchtelingen nabij zijn en tegen de stroom in gaan? Wim Petersen doet het in Delden, vanuit zijn parochie, vanuit zijn diepe geloof. Dat voedt hij door op adem te komen in een abdij. Daar vindt hij nieuwe inspiratie om mensen uit Syrië, Iran en Eritrea nabij te zijn, als een voorbeeld voor ons allemaal. Dat is diaconie, zo kan de kerk present zijn in het leven van mensen.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Geert Beurskens

Hij speelt de rol van Jozef van Arimathea in de Passiespelen van Tegelen die 3 juli van start gaan. Deze Jozef van Arimathea wast de gestorven Jezus, balsemt hem en legt hem in het graf. Hij kan deze rol spelen omdat hij als vrijwilliger graag in het hospice is. Daar ziet hij dat door het donker heen het licht weer gaat schijnen, in het sterven van mensen maar ook in de dood van Jezus.



Geloofsgesprek
Geloofsgesprek: Mgr. Gerard de Korte

Hoe gaat de kerk verder na corona? En welke lessen trekt de kerk uit deze crisis om te voorkomen dat katholieken de band met hun kerk doorknippen? Gerard de Korte, de bisschop van 's-Hertogenbosch, gaat nader in op deze vragen in het museum Krona te Uden. Bij een schilderij van Marc Chagall benadrukt hij de betekenis van interreligieuze dialoog, juist in de tijden na de crisis.