True
Nieuws.TV - TV kijken via internet, de beste Nieuws tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Nieuws.TV

Nieuwsuur - Alle afleveringen

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Cannabisolie voor kinderen met erge epilepsie onbetaalbaar. Kinderneurologen schrijven regelmatig medicinale cannabisolie voor aan kinderen met erge epilepsie. Een deel van die kinderen reageert daar goed op. De cannabisolie is op dit moment legaal te krijgen op recept via een paar apotheken in ons land, maar wordt niet vergoed door het basispakket. * Vertegenwoordigen gemeenteraden het stadsbeeld? De nieuwe gemeenteraden kunnen in de meeste gemeenten weer voor vier jaar aan de slag. Maar is de samenstelling wel een goede afspiegeling van de bevolking? Nieuwsuur onderzocht het in vijf gemeenten. * Griekenland met schuldverlichting en miljardenbuffer op eigen benen. Met een miljardenbuffer en extra tijd om schulden af te betalen moet Griekenland weer op eigen benen staan. Ministers van de Eurogroep zijn het vannacht in Luxemburg eens geworden over hoe de steun aan het land kan worden afgebouwd.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Uit het vervuilende vliegtuig, in de duurzamere trein. Op dit moment vliegen er al zo'n 3,7 miljard passagiers per jaar over de aarde; over vijftien jaar is dat aantal verdubbeld. Steeds meer mensen nemen het vliegtuig, terwijl de luchtvaartsector bindende klimaatafspraken tot nu toe weet te ontlopen. * Staatscommissie neemt parlementaire stelsel onder de loep. Een staatscommissie onder leiding van oud-minister Johan Remkes komt vandaag met een tussenrapportage over de vernieuwing van het parlementair stelsel. De regering heeft de commissie gevraagd te onderzoeken of er veranderingen nodig zijn. * Rutte debatteert met Kamer over ingelaste migratietop. De Europese leiders komen zondag bijeen in Brussel voor een ingelaste minitop over migratie. Eind volgende week wordt de officiële top gehouden, maar de Europese Commissie hoopt met een informele bijeenkomst de kou uit de lucht te nemen rond de migratiecrisis. * Instagram lanceert nieuw videoplatform. Het populaire Instagram heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met maandelijks 1 miljard gebruikers. Gebruikmakend van dat momentum start Instagram met IGTV, een nieuw videoplatform waarop gebruikers video's met een lengte tot 1 uur kunnen uploaden. Daarmee wordt het een concurrent van YouTube.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Hoe moet het wietexperiment eruit zien? Het kabinet wil experimenteren met het gedoogd telen van wiet voor recreatief gebruik. Maar hoe moet dat wietexperiment eruit gaan zien? De commissie-Knottnerus brengt daar vanmiddag een advies over uit. * Immigratierel VS: wat doet zoiets met een kind? De afgelopen dagen is de discussie over het Amerikaanse immigratiebeleid opgelaaid. Er is vooral beroering ontstaan over het lot van migrantenkinderen die aan de Amerikaans-Mexicaanse grens worden gescheiden van hun ouders. * Zondag extra Europese top over migratie. Er komt zondag een extra EU-top over migratie. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie bekendgemaakt. Hij spreekt van een informeel werkoverleg waar de leiders van lidstaten praten over Europese oplossingen voor het migratieprobleem.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Ministerie schoot tekort in WODC-affaire. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is niet goed omgegaan met de klacht dat WODC-onderzoek door de politiek werd beïnvloed. Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport. * Meer nationalistische koers voor PvdA? De Deense sociaaldemocratische partij is kritisch op migratie en integratie en hoopt zo kiezers van rechtse partijen terug te winnen. Wil Asscher, net terug uit Denemarken, ook zo'n koers gaan varen? Een reportage van Europacorrespondent Saskia Dekkers. * Máxima over zus: 'Ze kon niet genezen'. 'Mijn kleine lieve begaafde zusje Inés was ziek. Ze kon geen vreugde vinden en ze kon ook niet genezen', zei koningin Máxima vandaag. Hoe kan het dat sommige depressieve mensen 'niet te genezen' zijn? In de studio spreken we hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Kabinet trekt geld uit voor thuiswonende ouderen. Oud worden in je eigen huis, terwijl de zorg bij je thuis komt, dat leek een paar jaar geleden het nieuwe ideaal. Maar de werkelijkheid blijkt weerbarstiger. Minister Hugo de Jonge komt daarom met een plan om problemen met de ouderenzorg aan te pakken. Wij spraken erover met hem. * Regeringscrisis in Duitsland voorlopig afgewend. Bondskanselier Angela Merkel krijgt van coalitiegenoot CSU de kans om op de Europese top van volgende week afspraken te maken over het asielbeleid. Dat is de uitkomst van intern overleg binnen de afzonderlijke partijen. Daarmee is een directe regeringscrisis afgewend. * VS ruziet over uit elkaar halen migrantenfamilies. De Amerikaanse president Donald Trump ligt onder vuur omdat onder zijn bewind al duizenden kinderen in dententiecentra aan de grens zijn vastgezet. Het zijn kinderen van migranten die illegaal de grens met Amerika zijn overgestoken. De kritiek komt van alle kanten. Ophef over Boekenweekthema 'De moeder de vrouw' In een open brief verwijten meer dan driehonderd schrijvers, dichters, uitgevers en critici uit de literaire wereld de organisator van de Boekenweek, dat deze genderongelijkheid in het vak bevestigt en in stand houdt. "Uitgerekend twee mannen mogen het geschenk en essay schrijven." Lees meer...

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Onenigheid in Duitsland over opvang migranten. Bondskanselier Merkel en minister Seehofer van Binnenlandse Zaken worden het niet eens over het terugsturen van migranten aan de Duitse grens. We praten erover verder met correspondent Jeroen Wollaars. * Zullen we vertrouwen op een zelfrijdende auto? We horen het nu al een paar jaar: de zelfrijdende auto is in aantocht. Maar een reeks ongelukken met dodelijke afloop heeft het imago geen goed gedaan. Volgens sommige critici gaat die geheel autonome wagen er simpelweg nooit komen. * Erdogan niet verzekerd van overwinning. De Turkse verkiezingen van volgende week zondag zijn voor president Erdogan meer dan ooit erop of eronder. De druk is immens, de oppositie vreest het ergste. Een verslag vanuit Turkije van correspondent Lucas Waagmeester.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Duizenden Bengalen strijken neer in Italiaans dorp. Vanavond spreken we Aloys Vimard, de Franse projectleider van Artsen zonder Grenzen op het reddingsschip Aquarius. Correspondent Saskia Dekker is in een Italiaans dorp waar opvallend veel Bengalen zijn neergestreken. * GroenLinks en PvdA willen kabinet steunen. GroenLinks en de PvdA willen het kabinet steunen, als de coalitie volgend jaar na de Statenverkiezingen zijn krappe meerderheid in de Eerste Kamer kwijtraakt. Dat maken de leiders Klaver en Asscher vanmiddag bekend op bijeenkomsten van hun partijen. Vanavond een verslag. * 'Shell ontwijkt miljarden aan dividendbelasting'. Shell ontwijkt sinds 2005 met toestemming van de Belastingdienst de dividendbelasting, meldt dagblad Trouw. "Ik ben stomverbaasd over hoe we in Trouw worden neergezet," zegt Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland. In Nieuwsuur legt ze uit waarom.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wat komt er in de klimaatwet te staan? De Nederlandse regeringspartijen hebben in hun regeerakkoord afgesproken dat er een klimaatwet komt. Ondertussen wil Groot-Brittannië in 2030 van volledig van het gas af. Wat is nu de stand van zaken daar? * Leggen Conte en Macron het bij vandaag? Het moest een normale werklunch worden tussen de leiders van Italië en Frankrijk vandaag, maar deze dreigde uit te lopen op ruzie over het asielvraagstuk. Hoe moet Europa omgaan met het vluchtelingenprobleem? * Tienerfilm met homoseksueel liefdesverhaal. Love, Simon is de eerste grote tienerfilm met een homoseksuele hoofdpersoon. Nieuwsuur praat met een paar homoseksuele jongeren. Herkennen zij zich in de worsteling van Simon?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Kamermeerderheid voor afname wangslijm. Minister Ferdinand Grapperhaus moet de Kamer op korte termijn uitleg geven over het ontbreken van de DNA-profielen van meer dan 21.000 criminelen in de DNA-databank van Justitie. Een Kamermeerderheid is voor afname van wangslijm bij een arrestatie van zware criminelen. * Eerste leerlingen Agora-school geslaagd. Voor de zestienjarige Mick Mestrom geen clichématige vlag met een schooltas eraan. Hij koos vier jaar geleden voor laboratoriumschool Agora. Een school zonder rooster, vakken of cijfers. * 'Een ode aan de sterke vrouw'. Moeders staan volgend jaar centraal tijdens de Boekenweek. Een thema waar schrijver Murat Isik wel mee uit de voeten kan. Hij hoefde dan ook niet lang na te denken toen hij werd gevraagd om het Boekenweekessay 2019 te schrijven. * WK: Nederland voor België, waarom eigenlijk? Omdat Nederland niet meespeelt, zouden veel Nederlanders België steunen tijdens het WK Voetbal. Oud-international Dries Boussatta verbaast zich erover. 'Bij Marokko spelen op dit WK vijf Nederlandse jongens.'

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Justitie houdt zich niet aan de eigen dna-wet. In de landelijke dna-databank ontbreken meer dan 21.000 dna-profielen van veroordeelde criminelen, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur. Die profielen zouden er volgens de dna-wet wel in moeten zitten. Het ministerie van Justitie en Veiligheid houdt zich dus niet aan de eigen dna-wet. De situatie is aanzienlijk verergerd ten opzichte van 2016, toen de achterstand in dna-profielen in de Tweede Kamer aan de orde kwam. Toen ging het om ruim 10.000 ontbrekende profielen. Het ministerie beloofde destijds beterschap, maar inmiddels is er sprake van een verdubbeling en blijft het aantal oplopen. Door het ontbreken van de profielen blijven honderden misdrijven onopgelost. 'Defensie kan missie Mali ternauwernood aan'. Militairen die in Mali op missie zijn, hebben te weinig materieel en zijn onvoldoende getraind. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar de bijdrage van Nederland aan VN-missie Minusma. Gisteren werd bekend dat de Nederlandse vredesmissie in Mali volgend jaar zal stoppen. De militairen die in dat Afrikaanse land in VN-verband aan veiligheid en stabiliteit werken komen terug naar Nederland, melden bronnen rond de coalitie. In de studio praten we verder over het onderzoek met Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer. * Premier Rutte verklaart EU de liefde in Straatsburg. Premier Rutte vindt zichzelf een Europese bekeerling. 'Mijn gedachten over de Europese Unie zijn veranderd', zo zei hij in een toespraak in een half gevuld Europees Parlement in Straatsburg. Rutte sprak openlijk over zijn nieuwe liefde voor de EU. De omslag in het denken van de VVD-premier kwam tijdens het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie waarin hij merkte dat Europese oplossingen, zoals de vluchtelingendeal, ook voordelig voor Nederland kunnen zijn. Ook het neerhalen van de MH17 opende Rutte de ogen. 'Op dat moment zie je wat internationale solidariteit is en wat politieke druk kan betekenen', zei hij.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Asielzoeker verdacht van dood Duits meisje. Opnieuw ligt in Duitsland het asielbeleid van Angela Merkel onder vuur. Aanleiding is de verkrachting en dood van de 14-jarige Susanna Feldman. De verdachte is een 20-jarige Iraakse asielzoeker. We spreken erover met correspondent Jeroen Wollaars. * Turkse partijen op campagne in Nederland. Nederlandse vertegenwoordigers van Turkse partijen voeren campagne voor de komende verkiezingen in Turkije. Met een kwart miljoen potentiële kiezers zijn in Nederland heel wat stemmen te halen. In de strijd om de kiezer worden ook Turkse politici ingevlogen. * Aanslag op Utøya aangrijpend verfilmd. In 2011 richtte Anders Breivik een bloedbad aan op het Noorse eiland Utøya. Zeven jaar later zijn de gruwelijke gebeurtenissen van die dag verwerkt in een speelfilm, waarin de slachtoffers centraal staan. Nieuwsuur mag de eerste beelden laten zien.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Heeft G7-top dreiging handelsoorlog kunnen wegnemen? De Verenigde Staten en de EU-lidstaten gaan snel praten over het oplossen van hun onderlinge handelsconflict. Vannacht werd op de G7-top in Canada bekend dat de landen binnen twee weken om tafel gaan. De Amerikaanse president Trump heeft recent importtarieven ingevoerd voor staal en aluminium uit de EU, Canada en Mexico. Daarop hebben de andere landen tegenmaatregelen genomen door Amerikaanse producten extra te belasten. Volgens president Donald Trump stond handel bovenaan de lijst van onderwerpen op de top. De staatshoofden spraken verder over defensie, milieu, migratie en Iran. * 'Michael P. werkt mee aan behandeladvies PBC'. Michael P. zal meewerken aan het behandeladvies van het Pieter Baan Centrum waar hij is onderzocht, ook als hij tbs krijgt. Dat zegt zijn advocaat. Maandag begint de strafzaak tegen P., die wordt verdacht van de moord op Anne Faber. Hij heeft bekend dat hij haar heeft ontvoerd, verkracht en omgebracht. De moord op Anne Faber maakte veel los, vooral over de inzet van tbs-behandelingen in Nederland. Werkt het, hoe lang moet een behandeling duren en moet het gedwongen worden opgelegd? Daarover spreken we met Harry Beintema, voorzitter van TBS Nederland en de directeur van de Van Mesdagkliniek. * Zuid-Koreaans eiland heeft hoge verwachtingen van 'de top'. Dinsdag zitten Kim Jong-un en Donald Trump tegenover elkaar in Singapore. 'We gaan er met een positieve geest in, en ik denk goed voorbereid', zei Trump vandaag. Zijn de twee mannen bereid vergaande concessies te doen of is de kloof tussen hen onoverbrugbaar? Nergens zijn de verwachtingen hoger dan op het eiland Yeonpyeongdo. Acht jaar geleden werd het eiland nog door Noord-Korea beschoten. Want hoewel Noord- en Zuid-Korea een staakt-het-vuren hebben afgesproken is er nog steeds geen vredesakkoord.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Kansarme wijken zijn voedingsbodem voor getto-vorming. Nieuwe getto's waar gezinnen uit het straatbeeld verdwijnen, en waar mensen wonen met veelal alleen een bijstandsuitkering. Het is de angst van niet alleen woningcorporaties, maar ook van wethouders en wijkcentra. De woningwet uit 2015, is de boosdoener volgens hen. * 'Kinderen met zieke ouders krijgen te weinig hulp'. Kinderen van wie een ouder ernstig ziek is of psychische problemen heeft, moeten beter worden geholpen. Volgens de Kinderombudsman hebben hulpverleners te weinig oog voor de situatie van het kind. * Zijn koeien vervuilender dan auto's? Consumptie van vlees en melkproducten zijn een enorme belasting voor het milieu. En van al het vlees is rundvlees verreweg het meest belastend. Dat blijkt uit een studie die eergisteren verscheen in het gerenommeerde wetenschappelijke blad Science.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Strijd tegen antisemitisme in Franse banlieues. In Frankrijk zijn er jaarlijks honderden geweldsdelicten met Joden als doelwit. Maar er is ook verzet. Europa-correspondent Saskia Dekkers doet verslag vanuit de Franse banlieue. * Nieuw middel tegen migraine. Nieuwe hoop voor mensen met migraine: in de Verenigde Staten is vanaf deze week een nieuw medicijn beschikbaar dat de zware hoofdpijnaanvallen moet voorkomen. In de studio spreken we Nelleke Cools van het migrainefonds. * Metropole Orkest in mineur. Het Nederlandse Metropole Orkest is wereldberoemd. Maar door geldgebrek staan repetities en optredens onder druk. De musici maken zich grote zorgen. Eén van de violisten klust inmiddels bij als vuilnisman.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Irak naar de stembus voor nieuw parlement. Omgeven door strenge veiligheidsmaatregelen kunnen Irakezen vandaag hun stem uitbrengen voor een nieuw parlement. Het is de eerste stembusgang sinds Islamitische Staat na een vier jaar durende strijd grotendeels werd verdreven. Premier Haider al-Abadi hoopt op een nieuwe termijn als regeringsleider. Zijn belangrijkste rivalen zijn oud-premier Nouri al-Maliki en Hadi al-Amiri, de leider van Fatah, een alliantie van partijen met sterke banden met het machtige buurland Iran. In de studio zit Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks. * Nieuwe atletiekregel weert vrouwen met te veel testosteron. Vrouwen met een te hoog testosterongehalte moeten van de internationale atletiekfederatie IAAF medicatie gebruiken als ze nog mee willen doen aan wedstrijden in de vrouwencompetitie. De IAAF hoopt met de maatregel, die alleen geldt voor de middellange afstanden, op eerlijker wedstrijden. Maar de nieuwe regels leiden ook tot veel ophef. Nieuwsuur spreekt over de kwestie met o.a. Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht. Ook spreken we met de Zuid-Afrikaanse jurist Steve Cornelius die uit protest tegen de maatregel zijn functie neerlegde bij het tuchtcollege van de IAAF. * VVD wil wet tegen campagne Turkse politici. Op 24 juni gaan de Turkse kiezers naar de stembus en Europa worstelt met de grensoverschrijdende campagneactiviteiten van president Erdogan. De VVD maakte vandaag nog eens duidelijk dat ze geen Turkse politici op campagne in Nederland wil zien. En dat het kabinet - net als Duitsland - een wettelijk verbod moet onderzoeken. Ondertussen vraagt de Turkse oppositie zich af of het ook niet over de grens campagne moet gaan voeren. Vertegenwoordigers uit 25 landen van de seculaire oppositiepartij CHP waren vandaag voor overleg bijeen in Istanbul. Nieuwsuur spreekt o.a. met Arzu Özalp, voorzitter van CHP-Nederland. Te gast is Turkije-deskundige Erik-Jan Zürcher.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Noord-Korea laat Amerikaanse gevangenen vrij. Drie Amerikaanse gevangenen in Noord-Korea zijn vrijgelaten. Ze zijn samen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo onderweg naar huis. Volgens Trump is vastgelegd wanneer beide partijen elkaar zullen ontmoeten. * Wat is er waar van het verhaal van Kroon? Het ministerie van Defensie heeft na een jaar onderzoek nog geen bewijs kunnen vinden voor de ontvoering van Marco Kroon. We praten erover met Nieuwsuur-journalist Siebe Sietsma, die onderzoek doet naar de kwestie Kroon. * 'De kernnormen van ons land worden geschaad'. James Comey werd precies een jaar geleden door Donald Trump ontslagen als FBI-directeur. Hij maakt zich inmiddels grote zorgen. 'Met name over de rechtsstaat.' Amerika-correspondent Wouter Zwart interviewt Comey. * Veel verwarring over nieuwe privacywet. De telefoon bij de Autoriteit Persoonsgegevens staat roodgloeiend. Want bedrijven en verenigingen moeten 25 mei klaar zijn voor de nieuwe privacywet AVG. Maar er heerst verwarring. In de studio spreken we Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Schrijfster Renate Dorrestein overleden. Schrijfster Renate Dorrestein is op 64-jarige leeftijd overleden. Ze leed al enige tijd aan slokdarmkanker. Dorrestein overleed vrijdagavond in haar woning in Aerdenhout in het bijzijn van haar dierbaren, zo maakte haar uitgeverij Podium bekend. Nieuwsuur spreekt met oud-politica Hedy d'Ancona die haar goed kende uit de tijd van hun gezamenlijke strijd voor vrouwenrechten. * De zeer rechtse vleugel van de Duitse christendemocraten. De regering Merkel is nog maar net begonnen met de AFD als sterkste oppositiepartij en nu al zwelt het protest in de rechtervleugel van haar eigen partij aan. Deze maand heeft een groep van critici in CDU en CSU een nieuwe organisatie opgericht met de naam Werte Union. Ze willen weer meer aandacht voor oud-Duitse normen en waarden, en zien immigranten als een bedreiging van die normen en waarden. Hoe groot zal hun invloed zijn? En is dit een bedreiging voor de positie van bondskanselier Merkel? Nieuwsuur ging op reportage bij een manifestatie van de Werte Unio. * Hoe gevaarlijk is het lek bij de kerncentrale van Doel? Nederlandse grensgemeenten maken zich grote zorgen. Een lek in de kerncentrale van het Belgische Doel, net over de grens, bleek deze week veel ernstiger dan eerst gemeld. Maar volgens de Belgische nucleaire waakhond FANC had het incident "geen enkele impact op de veiligheid van de personeelsleden, de bevolking of het leefmilieu." In de studio vanavond atoomfysicus Wim Turkenburg over hoe groot het risico nu werkelijk is. n

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Een nieuwe missie om Marsbevingen te meten. De Marslander InSight is gelanceerd naar de rode planeet en gaat voor het eerst Marsbevingen meten en de temperatuur onder het oppervlak vastleggen. Het met camera's en uitvouwbare zonnepanelen uitgeruste apparaat moet eind november landen in Elysium Planitia, een paar honderd kilometer van de krater waar de veel oudere rover Curiosity nog altijd rondrijdt. InSight gaat onderzoeken of de Marsbodem trilt, wat iets kan zeggen over de samenstelling diep onder de grond. In de studio vanavond Inge Loes ten Kate, astrobiologe aan de Universiteit Utrecht. Ze werkte eerder bij NASA en kan de uitkomsten van de Marsmissie goed gebruiken voor haar eigen onderzoek. * IJsland maakt werk van dichten loonkloof. IJsland heeft sinds begin dit jaar een wet die gelijke salarissen voor mannen en vrouwen in eenzelfde functie verplicht stelt. Uniek in de wereld, maar wellicht een voorbeeld dat andere landen willen volgen. Het betekent dat grotere bedrijven salarisverschillen tussen mannen en vrouwen in vergelijkbare functies moeten verklaren op basis van van ervaring of speciale vaardigheden. Ook heeft IJsland concrete boetes van honderden euro's per dag in het vooruitzicht gesteld voor bedrijven die niet aan de regels voldoen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Hoe het mis ging op Schiphol. Het uitvallen van de stroom vannacht in Amsterdam-Zuidoost leidde tot een ingrijpend besluit: voor het eerst in de geschiedenis ging Schiphol vanwege een stroomstoring dicht. Te gast is Marco Zannoni, directeur van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. * 'We zijn gewoon genaaid met z'n allen'. Nieuwsuur spreekt oud-medewerkers van Facebook die verregaande uitspraken doen. Ex-topman Chamath Palihapitiya vindt het platform een "gevaar voor de samenleving" en een beerput van desinformatie en propaganda. * Doek valt voor FC Twente. Acht jaar geleden werden ze kampioen van Nederland, vandaag degradeerde de volksclub uit Enschede. De val komt na een sportief zwak seizoen, voorafgegaan door een opeenstapeling van incidenten en financieel wanbeleid. Te gast is oud-directeur Onno Jacobs.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Ex-medewerkers Google spreken zorgen uit. Techgiganten liggen meer dan ooit onder vuur. Oud-medewerkers van Google, die het bedrijf de rug toekeerden, maken zich grote zorgen. Volgens hen is het dringend noodzakelijk om de controle op Google snel uit te breiden. * 'Een goede kunstenaar is als een spons'. Kunstenaar Joep van Lieshout vindt dat hij als kunstenaar ook commercieel mag zijn. Hij maakt zowel keukens als enorme sculpturen van penissen. Gisteren opende in Amsterdam zijn nieuwe installatie 'Ferrotopia', een ode aan staal, ijzer en de oude industrie. * Rusland laat 'getuigen' verklaren over aanval Douma. Op een persconferentie in Den Haag hebben Rusland en Syrië naar eigen zeggen ooggetuigen uit de Syrische stad Douma aan het woord gelaten, die hebben verklaard dat er geen gifgasaanval is geweest. Nieuwsuur spreekt o.a. met een expert op het gebied van chemische wapens.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Doden bij aanhoudende protesten Nicaragua. In Nicaragua wordt al dagen ongekend fel gedemonstreerd tegen de regering. Bij gevechten met de politie zijn doden en honderden gewonden gevallen. We spreken over de situatie in het land met documentairemaakster Leonor Zuniga. * Sneller het juiste medicijn met gekweekte mini-hersentjes. Hoe vind je het juiste medicijn voor kinderen met ernstige epilepsie zonder de medicijnen eerst maandenlang op de patiëntjes zelf te testen? Drie Nederlandse onderzoeksinstituten proberen die vraag te beantwoorden met behulp van kweekhersenen. * Directeur Amnesty Turkije vertelt over tijd in gevangenis. Idil Eser, directeur van Amnesty Turkije, zat meer dan honderd dagen in de meest beruchte gevangenis van Turkije. Ze wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Volgens haar ontstaat er een angstcultuur in het land.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Hoe gaat het met de Syrische spelers van BFC-3? Sport als hulpmiddel om in te burgeren. Vorige jaar omarmde de Bussumse voetbalclub BFC een groep Syrische vluchtelingen. Zij wilden het trapveldje in hun buurt verruilen voor een echte competitie en hadden bij de voetbalclub aangeklopt. Alle leden van team BFC-3 zijn een paar jaar geleden uit Syrië gevlucht en hebben in Nederland asiel gekregen. Ze zijn druk bezig met hun inburgering en zijn inmiddels bijna een voetbalseizoen verder. Hoe gaat het nu met ze? * Is aardwarmte een realistisch alternatief voor Gronings gas? Historisch, dat was het kabinetsbesluit vorige maand om te stoppen met de gaswinning in Groningen. De gaskraan gaat voor 2030 helemaal dicht. Het betekent dat huizen en ook veel bedrijven straks op een andere manier verwarmd moeten worden. Eén van de alternatieven is het oppompen van het heet water, kilometers diep in de aarde. Als het aan het kabinet ligt zet Nederland vol in op deze aardwarmte. Maar is dat realistisch?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Nieuwe onthulling in dossier Marco Kroon. Vanavond nieuwe onthullingen in het dossier van commando Marco Kroon. De verklaringen van Kroon over het doden van een Afghaan in 2007 binnen een geheime missie leidde eerder al tot grote onrust onder de Nederlandse commando's. * In China bepaalt je 'sociale score' je leven. Het klinkt als sciencefiction, maar de Chinezen krijgen binnenkort te maken met een sociaal kredietsysteem dat hun leven beoordeelt met een cijfer. De overheid maakt daarbij gebruik van big data.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Rusland heeft geen belang bij Wereldoorlog' Amerika, Frankrijk en Engeland hebben bommen op Syrië gegooid als reactie op de gifgasaanval. Waarom nu? Vanavond de analyses van François Heisbourg, voorzitter van twee strategische denktanks en Tony van der Togt van Instituut Clingendael. * Miljoenen gecodeerde criminele berichten. Miljoenen versleutelde berichten van criminelen zijn volgens het OM goed voor bewijsmateriaal in tientallen zware strafzaken. Maar wat vindt de rechter?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Minister Blok spreekt met Lavrov over Syrië. De minister van Buitenlandse Zaken reisde vandaag naar Moskou voor een gesprek met zijn Russische collega. Het zou gaan over de ramp met vlucht MH17. Maar de dreigende escalatie van het conflict rond het gifgas in Syrië, kwam voornamelijk aan bod. * De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). We besteden aandacht aan De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die zelf deskundigen naar Douma stuurt om de vermoedelijke gifgasaanval op die Syrische stad te onderzoeken. Rusland en Syrië hebben gezegd hieraan mee te werken, maar sommige waarnemers wantrouwen die bereidheid om buitenlandse onderzoekers hun werk te laten doen. Syrië en Rusland zouden uit zijn op uitstel en het onderzoek weken of maanden kunnen traineren. * Nieuwe partijen krijgen geen voet aan de grond. We spreken met Dieter Rothbacher, hij was tien jaar leider van een inspectieteam bij de OPCW. Nieuwe partijen krijgen geen voet aan de grond. Het zijn vier relatief nieuwe partijen: Denk, PVV, PvdD en 50PLUS. Ze deden het goed tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, maar krijgen op dit moment geen voet aan de grond. Hoe kan dat? * Nieuwe protestdag in Gaza. De 30-jarige Palestijnse cameraman Yasser Mutaja was vorige week aan het werk bij een betoging in Gaza, toen hij werd neergeschoten door Israëlische militairen. Hij overleed aan zijn verwondingen. Het is de zoveelste dode bij de protesten, die worden georganiseerd door de radicale Hamas-beweging. Nieuwsuur spreekt een goede vriend en collega van de Palestijnse fotograaf, en doet verslag van de huidige situatie vanuit een kibboets op de grens met Gaza. * 'Helemaal geen alcohol is het beste voor de gezondheid'. Wie meer dan één glas alcohol per dag drinkt, loopt het risico eerder te overlijden. Minder dan één glas per dag of helemaal niet drinken is het beste voor de gezondheid. Dit blijkt uit een groot wetenschappelijk onderzoek dat is gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Op basis van het onderzoek blijkt dat in veel landen de adviezen over alcoholgebruik niet streng genoeg zijn.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wie wint World Press Photo 2018? 73.044 foto's, ingezonden door 4548 fotografen uit 125 landen, dingen mee om de titel Beste nieuwsfoto van het afgelopen jaar. Live in Nieuwsuur: de bekendmaking en een gesprek met de winnaar van de World Press Foto 2018. * Hoe legaal is een vergeldingsaanval op het regime van Assad? Als het VK en Frankrijk besluiten de vergeldingsacties van de VS te steunen, zal voor hen meespelen hoe de actie juridisch onderbouwd kan worden en wat precies het effect zal zijn. Daarover spreken we onder anderen met voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer. * Moeilijk inburgeren? Ga toch fietsen! Eritreeërs die naar Nederland zijn gekomen hebben behoorlijk moeite met inburgeren. Twee bekende wielrenners van Eritrese komaf geven workshops om daar verandering in te brengen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Syrische bewind beschuldigd van gifaanval in Douma. Verschillende organisaties beschuldigen het Syrische bewind ervan een aanval met chemische wapens te hebben uitgevoerd op Douma, de laatste stad in Oost-Ghouta die nog in handen is van rebellen. De medische hulporganisatie Syrian American Medical Society (SAMS) spreekt over een aanval met chloorgas op een ziekenhuis en een gebouw vlakbij. Daarbij zouden tientallen doden zijn gevallen. In Nieuwsuur reageert Joost Hiltermann, directeur van de International Crisis Group. * Orbán op winst na 'gevaarlijke' campagne tegen migratie en Soros. In Hongarije wordt er nauwelijks aan getwijfeld dat Viktor Orbán na de verkiezingen van vandaag kan blijven doorregeren. Zijn rechts-nationalistische partij Fidesz staat op flinke winst in de peilingen. En dat allemaal na een campagne met maar twee grote thema's: migratie en George Soros. Critici spreken van een gevaarlijke campagne vol haat. Een reportage vanuit Hongarije, en we praten met verslaggever Arjen Noorlander vanuit Brussel. * Zuckerberg gaat getuigen voor Amerikaans Congres. Facebook-topman Mark Zuckerberg gaat aanstaande woensdag getuigen voor het Amerikaanse Congres over alle zorgen rondom privacy. Zuckerberg moet dan verantwoording afleggen over het privacy-schandaal rond Cambridge Analytica. In maart werd bekend dat de gegevens van 50 miljoen vooral Amerikaanse Facebook-gebruikers in 2014 zonder toestemming zijn verzameld via een persoonlijkheidstest-app. Databedrijf Cambridge Analytica kocht deze gegevens vervolgens. In Nieuwsuur praten we erover met tech-redacteur Joost Schellevis.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Zaaddonoren op zoek naar hun biologische kinderen. Veel kinderen van zaaddonoren worstelen met de vraag wie hun vader is. Sommigen belanden in een wanhopige zoektocht naar informatie. Eerder brachten we het nieuws dat donorklinieken jarenlang de fout in gingen met gegevens van donoren. Voor 2004 doneerden mannen voornamelijk anoniem. Toch staan veel zaaddonoren wel degelijk open voor contact met hun kinderen. Anoniem doneren bleek vaak helemaal geen bewuste keuze. In de studio praten we met Fred Gundlach van FIOM, de organisatie die donoren en donorkinderen helpt om elkaar te vinden. * Steun voor nieuwe generatie kunstenaars. Na jaren van bezuinigen is er weer extra geld voor kunst. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap trekt 80 miljoen euro uit voor bijvoorbeeld jeugdtheater en cultuureducatie. De komende jaren gaat er jaarlijks bijna 5 miljoen euro naar zo'n 110 jonge kunstenaars. Binnenkort wordt duidelijk wie ervoor in aanmerking komen. In Nieuwsuur stellen we alvast drie kanshebbers voor.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Zij-instromers: oplossing voor lerarentekort? Er is een schreeuwend tekort aan leraren. Het Rijk trekt extra geld uit voor zij-instromers. Zij worden in een versneld traject omgeschoold tot docenten. Maar vormt het wel een echte oplossing? In de studio zit Sven de Langen (CDA), wethouder Onderwijs. * Starter woningmarkt heeft het nog moeilijker. Als starter een goede betaalbare koopwoning vinden in de stad was al moeilijk, maar door de opkomst van particuliere beleggers is het alleen maar lastiger geworden. Zij kopen woningen op, en vragen er na een verbouwing een forse huurprijs voor. * Saudi's weer naar de film. Het openen van bioscopen is de volgende stap in de reeks sociale hervormingen die de jonge kroonprins Mohammed bin Salman doorvoert. Wat betekenen deze veranderingen? * Aanpassingen inlichtingenwet voldoende? De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten gaat per 1 mei in. Mét aanpassingen. In een eerste reactie zei Bits of Freedom dat de verandering onvoldoende is. In de studio praten we verder met Ton Siedsma van Bits of Freedom, en met Willemijn Aerts van Institute of Security and Global Affairs.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

De risico's van ruimtepuin. Het Chinese ruimtestation Tiangong-1 gaat neerstorten op aarde. Wat zijn de gevaren van ruimtepuin? Volgens experts komt er gemiddeld elke twee weken ongeveer honderd kilo terug in de dampkring. * Het grenzeloos geweld van de 'Mocro-maffia'. Deze week werd de broer van een kroongetuige vermoord en dat is voor het eerst in Nederland. In de studio zit misdaadjournalist Wouter Laumans. Hij schreef het boek 'Mocromaffia' (2014) over de opkomst van een nieuwe generatie zware criminelen.

Deze uitzending bekijken


De website Nederland.TV maakt gebruik van cookies. Meer informatie daarover kun je vinden op onze Cookie Verklaring. Als je onze website wilt gebruiken, geef dan eenmalig toestemming voor het gebruik van cookies.