True
Nieuws.TV - TV kijken via internet, de beste Nieuws tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Nieuws.TV

Nieuwsuur - Alle afleveringen

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Karremans gaat getuigen. Thom Karremans gaat, voor het eerst, getuigen in een rechtszaak van één van de Dutchbatters die vecht voor erkenning en eerherstel. De naam van de betrokken militair is niet bekend gemaakt. * Mladic veroordeeld voor genocide Srebrenica. Oud-generaal Ratko Mladic is door het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag veroordeeld tot levenslang. Hij was de bevelhebber van de Servische troepen die in 1995 duizenden moslims in Srebrenica vermoordde. * Rusland leidt Syrië-overleg. President Poetin bespreekt met bondgenoten Iran en Turkije een concept voor een vredesakkoord. Centraal daarbij staat een plan om Syrië te verdelen in meerdere invloedssferen. * Bestaat die Haagse banencarrousel echt? Politici die elkaar de mooiste baantjes toeschuiven. Je hoort het vaak en het schaadt het vertrouwen van de burger in de politiek. Maar klopt het? Nieuwsuur liet het onderzoeken.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

President Mugabe van Zimbabwe afgetreden. President Robert Mugabe is met onmiddellijke ingang afgetreden. Hij heeft dat laten weten in een brief aan de voorzitter van het parlement. Mugabe was 37 jaar aan de macht. Wat gaat er nu gebeuren? We vragen het correspondent Bram Vermeulen. * Geweld in jeugdzorg houdt vaak jaren aan. Slachtoffers van kindermishandeling in de jeugdzorg zijn gemiddeld zevenenhalf jaar mishandeld. Dat meldt de Commissie Onderzoek naar Geweld in de Jeugdzorg, die wordt geleid door hoogleraar pedagogiek Micha de Winter. Hij is vanavond te gast. * Oosten vreest voor drugscriminaliteit. In Brabant hebben ze er al langer last van: drugscriminaliteit op grote schaal. Drugslaboratoria, hennepkwekerijen en afvaldumpingen. Plattelandsgemeenten in het oosten van het land zijn nu bang dat zij er ook mee te maken krijgen. * 50Plus en PVV willen 'aflosboete' tegenhouden. In Amerika noemen ze het filibusteren: zo lang spreken in het parlement dat je de stemming over een wetsvoorstel kan tegenhouden of vertragen. 50Plus en de PVV proberen het vanavond om zo de afschaffing van de zogenoemde wet-Hillen te dwarsbomen. * Landgraaf houdt referendum over fusie Heerlen. De gemeente Landgraaf moet gaan fuseren met Heerlen. Dit is opgelegd door de provincie, maar de gemeente is ertegen en voert openlijk campagne voor een nee-stem. Een referendum moet morgen duidelijk maken wat de bewoners van Landgraaf willen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Discriminatie om hoofddoek. De politie discrimineert een administratief medewerkster door haar te verbieden een hoofddoek te dragen als zij 3D-aangiftes opneemt. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens bepaald in een zaak die was aangespannen door Sarah Izat uit Rotterdam. Het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens is niet bindend, maar wel gezaghebbend. * 'Nederland heeft zorgmoeras'. In de gedecentraliseerde gezondheidszorg staan instanties nu lijnrecht tegenover patiënten. Mensen met een levenslange beperking of een chronische ziekte voelen zich vaak niet serieus genomen als ze zorg of voorzieningen aanvragen. Het gevolg is dat het krijgen van goede ondersteuning enorm veel energie kost en soms helemaal niet lukt. * De onzekere toekomst van Duitsland, en van Angela Merkel. "Beter niet regeren dan slecht regeren", met deze boodschap trok FDP-leider Christian Lindner vannacht de stekker uit de coalitiebesprekingen in Duitsland, na een maand van onderhandelen. De liberale FDP kon zich uiteindelijk niet vinden in de geest van de coalitie. * Boze Friezen versus anti-Zwarte Piet-activisten. In het Friese Dokkum deed Sinterklaas dit weekend zijn intocht, ver weg van alle voor- en tegenstanders van Zwarte Piet, was het idee. Maar niets van dat alles, het kwam zelfs tot een snelwegblokkade op de A-7. Boze Friezen hielden er demonstranten van 'Kick Out Zwarte Piet' tegen, die onderweg waren naar de intocht om te demonstreren.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

President Mugabe rept met geen woord over aftreden. Voor het eerst sinds het leger hem huisarrest gaf, sprak Robert Mugabe vanavond het Zimbabwaanse volk toe. En er bestond nauwelijks twijfel: hij zou aftreden als president. Maar het liep anders. De cruciale woorden sprak hij niet uit. We spreken erover met correspondent Bram Vermeulen. * Meer jonge moslims leven naar striktere islamitische regels. Islamitische jongenrenidolen prediken over een terugkeer naar de zuivere islam. Jonge moslims omarmen hun boodschap, zo bleek op de bijeenkomsten waarbij Nieuwsuur aanwezig mocht zijn. Wat betekent dat voor de samenleving? Arabist Jan Jaap de Ruiter is te gast. * Verpleegkundigen in actie om enorme berg papierwerk. Morgen voeren de wijkverpleegkundigen actie. Want ze besteden bijna de halve werkweek aan allerlei verplichte administratieve taken. Taken die ze zelf vaak overbodig achten. In de studio zit Bart Meijman, huisarts en lid van actiecomité Het Roer Moet Om, dat strijdt tegen regeldruk in de zorg.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Kan de luchtvaart blijven groeien als we klimaatdoelen willen halen? Willen we de opwarming van de aarde onder de 2 graden houden en de doelen uit het akkoord van Parijs halen, dan moeten de betrokken landen grotere stappen zetten. Dat werd vannacht opnieuw duidelijk in de slotverklaring op de klimaattop in Bonn. Steeds duidelijker wordt dat het aandeel van de luchtvaart in de opwarming van de aarde toeneemt. Maar juist die sector weet bindende afspraken steeds te ontlopen. In Nieuwsuur een debat tussen: Sijas Akkerman, directeur milieufederatie Noord-Holland, zit namens de milieugroepen in de Omgevingsraad Schiphol, en Gerben Broekema, zelfstandig luchtvaartconsultant, heeft twintig jaar voor Schiphol gewerkt. * Brazilië staat op een keerpunt door anti-corruptieonderzoek 'Operatie Wasstraat'. Het is al drie jaar vrijwel dagelijks voorpaginanieuws in Brazilië: corruptie. 'Operatie Wasstraat' legde genadeloos bloot hoe corruptie tot in de poriën van het Braziliaanse politieke en economische systeem waren doorgedrongen. Het veroorzaakte een politieke crisis van ongekend formaat en verergerde de economische malaise van het land. En dat terwijl de ogen van de wereld meekeken, met het WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen van Rio, vorig jaar. Het imago van BRIC-land Brazilië als opkomende economie veranderde geleidelijk in dat van een door-en-door corrupte bananenrepubliek. Maar realiteit is genuanceerder. Het corruptieonderzoek biedt ook unieke kansen

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Mannen en Belgen gezocht voor de zorg. Zorginstellingen boren nieuwe doelgroepen aan in hun zoektocht naar personeel. Er staan duizenden vacatures open en in de komende jaren hangt Nederland een personeelstekort van 125.000 mensen boven het hoofd. * Twee jaar bij een al-Qaida-strijder in Syrië. Filmmaker Talal Derki bracht twee jaar door bij een al-Qaida-strijder in Noord-Syrië. Derki filmt de strijder zowel tijdens gevaarlijke momenten aan het front, als tijdens momenten die hij doorbrengt met zijn gezin. Wat zijn de gevolgen van zo'n jeugd voor deze kinderen? * McLaren: 'Het was veel erger dan ik dacht'. Vandaag werd bekend dat de Russische antidopingsautoriteit niet meer zelfstandig door mag gaan. Nieuwsuur spreekt met de Canadese jurist Richard McLaren, die het dopinggebruik in Rusland onderzocht. Correspondent David jan Godfroid polst de reacties aan Russische zijde. * Mugabe wil nog niet weg. Robert Mugabe houdt vol dat hij de enige legitieme leider van Zimbabwe is. Hij weigert een voorstel te accepteren om met opgeheven hoofd te vertrekken. We spreken correspondent Bram Vermeulen over de situatie op dit moment.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Is de ondergang van Mugabe nabij? In Harare, de hoofdstad van Zimbabwe, heeft het leger vanochtend de macht gegrepen. Legervoertuigen reden de stad binnen, waarna in ieder geval drie explosies werden gehoord. President Robert Mugabe en zijn gezin zijn vastgezet. * Twee jaar bij een al-Qaida-strijder in Syrië. Filmmaker Talal Derki bracht twee jaar door bij een al-Qaida-strijder in Noord-Syrië. Derki filmt zowel de strijder zowel tijdens gevaarlijke momenten aan het front, als tijdens momenten die hij doorbrengt met zijn gezin. Daar zien we dat ook de levens van de kinderen doordrenkt zijn met geweld en dood. Wat zijn de gevolgen van zo'n jeugd voor deze kinderen? * De Onderstroom: Wantrouwen in politiek en rechtssysteem in Bergen. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gaat onze verslaggever Jan Eikelboom de komende maanden het land in. Hij is nu in Bergen, en onderzoekt daar de oorzaken en gevolgen van de kloof tussen bestuur en burgers. * Honderden rechtszaken tegen dividendbelasting. Dividendbelasting ligt al een tijd onder vuur. Buitenlandse beleggingsfondsen zijn de afgelopen jaren honderden rechtszaken begonnen, omdat ze het oneerlijk vinden dat Nederlandse beleggers die dividendbelasting altijd terugkrijgen en zij niet. De schade loopt potentieel op tot vele miljoenen euro's. * Migranten als slaaf verhandeld in Libië. De Amerikaanse zender CNN stuitte in Libië op een bizar tafereel: migranten werden als slaven verhandeld. In Nieuwsuur vanavond beelden van de CNN-reportage en een gesprek met de maakster, Nima Elbagir.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Debat over de dividendbelasting. Het kabinet-Rutte III wil de dividendbelasting afschaffen. Maar het plan stuit op veel kritiek. Een debat tussen PvdA-leider Lodewijk Asscher en Maurice van Tilburg, CEO van Euronext Amsterdam. * Boosheid bij buurtbewoners Grenfell Tower. De brand in de Grenfell Tower in Londen kostte tachtig mensen het leven. Tweehonderd mensen werden dakloos en velen hebben nog geen fatsoenlijke woonruimte gekregen. De boosheid over de ramp is enorm. Hoe kon dit in een moderne stad als Londen gebeuren, vragen buurtbewoners zich af. * Hoe zinvol is de sollicitatieplicht voor 55-plus? Verlos werkloze ouderen van de vernedering van verplicht solliciteren. Dat is de strekking van een petitie die vandaag is overhandigd aan de Tweede Kamer. Een goed idee of maken oudere werklozen toch weer een kans nu de economie aantrekt?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Meer macht naar korpschef. De korpschef van de Nationale Politie moet meer te zeggen krijgen. De minister van Veiligheid en Justitie moet daarbij minder macht krijgen, staat in een vertrouwelijk concept-rapport in handen van Nieuwsuur. * Doden in de nachtzorg. De inspectie voor de Volksgezondheid onderzoekt het overlijden van zes patiënten die met elektronisch toezicht bewaakt werden in de nacht. De zes mensen overleden in de afgelopen vijf jaar. Onderzoek naar actie Pegida. In Enschede hebben aanhangers van Pegida actie gevoerd tegen de bouw van een moskee. De beweging zegt op de locatie een 'kerk' met een kruis neergezet te hebben, ingewijd met "varkensbloed". Burgemeester Onno van Veldhuizen wil nagaan of juridische stappen mogelijk zijn. * De toekomst van Pieter Omtzigt. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zal "de komende tijd" niet langer het woord voeren over de ramp met de MH17. Hij heeft dat besloten nadat hij afgelopen weekend in opspraak kwam door een bericht in NRC Handelsblad. Vanuit Den Haag het laatste nieuws. Waarom hackers hacken. De afgelopen tijd zijn verschillende Twitteraccounts van critici van de Turkse regering gehackt. Onder meer van oud-Europarlementariër Joost Lagendijk en Nieuwsuur-journalist Jan Eikelboom. De hackers verzetten zich tegen de "extreme houding van België en Nederland tegen Turkije en de moslims".

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Het nieuws en sportnieuws met achtergronden, duiding en analyse. Presentatie:Twan Huys

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Kamerlid Omtzigt liet 'nepgetuige' praten over MH17. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt geeft toe dat hij fouten heeft gemaakt door een Oekraïense 'nepgetuige' op te voeren. "In mijn gedrevenheid op dit dossier om vragen beantwoord te krijgen, heb ik op deze bijeenkomst onzorgvuldig gehandeld. Dat betreur ik", schrijft hij op Twitter. * De Onderstroom: frustratie in Bergen. Burgerparticipatie: het klinkt mooi, maar het leidt in de praktijk tot veel conflicten. Want burgers mogen dan wel meepraten, maar wordt er ook echt naar ze geluisterd? * Spanje, Catalonië en de EU. Twee weken na de afzetting van de Catalaanse premier Carles Puigdemont heeft de Spaans-Catalaanse strijd zich verplaatst naar de voordeur van de Europese Unie. Maar daar wil men zijn vingers er niet aan branden.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Opvang in de regio is het toverwoord. Het nieuwe kabinet voert het strengste asielbeleid tot nu toe. In een speciale Nieuwsuur zijn vanavond te gast: GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg, VVD-Kamerlid Malik Azmani, Syp Wynia van weekblad Elsevier en enkele betrokkenen bij de migratiepolitiek.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wie wint de ECI-Literatuurprijs? Zes boeken maken kans op de ECI-Literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek van dit jaar. De winnaar wordt vanavond bekendgemaakt, live vanuit Theater aan het Spui in Den Haag. * Advies: meer druk op farmaceutische industrie. De overheid kan meer druk uitoefenen op medicijnfabrikanten om dure medicijnen goedkoper te maken. Dat schrijft de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in een advies aan de minister voor Medische Zorg, Bruno Bruins (VVD).

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Waarom stijgt het aantal criminele Albanezen in Nederland? Vorig jaar verdubbelde het aantal Albanese verdachten. Waar komt deze stijging vandaan? We vragen het de Rotterdamse korpschef Frank Paauw in de studio. Ook spreken we de Albanese ambassadeur in Nederland, Adia Sakiqi. * Debat over afschaffing dividendbelasting. Rutte III maakt een einde aan de dividendbelasting. Dat is vooral gunstig voor buitenlandse bedrijven. Niet iedereen staat achter de afschaffing, die 1,4 miljard euro kost. Vandaag wordt onder andere daarover gedebatteerd tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen. * Sekswerkers: 'Idee over afschaffen prostitutie is gevaarlijk gedachtegoed'. Volgens psycholoog Melissa Farley is het beter om prostitutie af te schaffen. Ze spreekt vanavond in de Balie in Amsterdam. Sekswerkers zijn het niet eens met haar komst en houden een demonstratie. Nieuwsuur spreekt met Farley en de demonstranten.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Het nieuws en sportnieuws met achtergronden, duiding en analyse. Twan Huys

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Nieuwe onthullingen in de Paradise Papers. Zo'n anderhalf jaar na de Panama Papers is er opnieuw een grote lek van documenten over belastingontwijking. In studio zit PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij was voorzitter van de parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies die onderzoek deed naar de Panama Papers. * Trumps steun aan kolenindustrie verdeelt Montana. Verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal is in de Amerikaanse staat Montana, waar de kolenindustrie nog steeds een belangrijk onderdeel is van de economie. Trump steunt die industrie, wat verdeeldheid veroorzaakt onder de bevolking. * Kan taekwondo een verzoenende rol spelen tijdens de Winterspelen? Taekwondo als helpende hand tussen de beide Korea's. Als het aan de president van de federatie World Taekwondo ligt is die gedachte niet langer een droom, maar een werkelijkheid die de wereld tijdens de Winterspelen van 2018 te zien krijgt. * Groot tekort aan opgeleide verpleegkundigen. Het tekort aan opgeleide verpleegkundigen loopt hoog op. Waarom speelt dit probleem? En moeten vooral de processen binnen de organisaties of binnen de onderwijsinstellingen verbeterd worden? In de studio zit Sonja Kersten, directeur beroepsvereniging V&VN.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

MRSA-bacterie rukt op buiten ziekenhuizen. De MRSA-bacterie, ook wel 'ziekenhuisbacterie' genoemd, is resistent voor de meeste antibiotica en kan zelfs dodelijk zijn voor mensen met een verminderde weerstand. De bacterie verspreidt zich nu ook bij bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties. * Arrestaties om corruptie in Saudi-Arabië. In Saudi-Arabië zijn zeker tien prinsen, vier ministers en veel oud-ministers opgepakt. De arrestaties zijn verricht in het kader van een anti-corruptiecampagne van de Saudische koning Salman. Maar op de achtergond speelt ook een felle machtsstrijd. * Treinreis door verdeeld Amerika (deel 2). Amerikanen zijn verdeeld over het resultaat van één jaar president Trump. Zo ook de passagiers van de Empire Builder, de populaire treinverbinding tussen Chicago en Seattle. Ons tweede verslag van die reis.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Op naar een rookvrije generatie. Alle kinderen die nu worden geboren, moeten opgroeien in een rookvrije omgeving. Dat is het streven van de projectgroep De Rookvrije Generatie. Het nieuwe kabinet sluit zich aan bij dit initiatief. Er komt een nationaal preventie-akkoord en er is geld gereserveerd. Maar is dat voldoende? We leggen het regeerakkoord voor aan vier deskundigen en de nieuwe staatssecretaris van Volksgezondheid, Paul Blokhuis. * Een jaar president Trump. Aanstaande dinsdag is het een jaar geleden dat Donald Trump zijn historische verkiezingszege behaalde. Zijn presidentschap heeft Amerika gespleten, maar de verwachtingen en de zorgen van kiezers zijn niet verdwenen. Nieuwsuur-verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal trekt de komende dagen door de VS om de stemming te peilen. Dat doet hij per trein, van Chicago naar Seattle. De eerste stop is de van oudsher democratische staat Wisconsin, waar Trump vorig jaar ook tot zijn eigen verbazing wist te winnen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Zijn de klimaatplannen van Rutte III haalbaar? In Nieuwspoort zijn te gast: Gert-Jan Segers (CU), Taco Douma (energiecentrales), Bernice Notenboom (klimaatjournalist), Ruud Koornstra (Energiecommissaris), Marnix Norder (woningcorporaties), André Arfman (Jonge Agrariërs) en Maarten Labots (Jonge Klimaatbeweging).

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Commissie moet meldingen onderzoeken'. Mishandeling, aanranding en verkrachting. Begonnen tijdens de ontgroeningstijd, maar in sommige gevallen lang doorgegaan. Drie Nederlandse soldaten deden vandaag hun verhaal. Het zijn niet de eerste getuigenissen. * Mark Rutte verdedigt voorgenomen beleid. Premier Mark Rutte staat vandaag voor de tweede keer in de Kamer waar hij het regeerakkoord van zijn derde kabinet verdedigt. Vanavond reageren alle dertien fractievoorzitters weer. * Treinreis door een verdeeld VS. Aanstaande dinsdag is het een jaar geleden dat Donald Trump zijn historische verkiezingszege behaalde. Zijn presidentschap heeft Amerika gespleten. Nieuwsuur trekt de komende dagen het land in om te stemming te peilen en doet dat per trein.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Wietverkoop bij apotheek of slijter? Rotterdam wil de aangekondigde proef met door de overheid gereguleerde wietteelt uitbreiden. Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb kan ook de distributie anders worden geregeld. Bijvoorbeeld wiet verkopen via internet of 'joint-automaten'. * Politiek dualisme in de praktijk. 'De regering regeert, de Kamer controleert.' Zo werkt de Nederlandse democratie. Maar hoe is dat voor de fractievoorzitters van regeringspartijen? Zijn ze luis in de pels of juist verdediger van het kabinet?

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Gemeenten doen weinig aan preventie mensenhandel. Veel gemeentebesturen denken dat mensenhandel vooral in de grote steden voorkomt. Maar dat klopt niet, zegt het Coördinatiecentrum voor Mensenhandel. In negentien regio's is er nu een zorgcoördinator, maar in zestien andere regio's nog niet. * Verwarring over stijging zorgpremie. Er is verwarring over verschillende berekeningen waaruit zou blijken dat de gemiddelde premie voor een zorgverzekering deze kabinetsperiode in totaal met 311 euro omhoog gaat. Te gast is zorgeconoom Marcel Canoy. * Burenruzie steeds vaker zaak voor buurtbemiddelaar. Steeds meer gemeenten zetten buurtbemiddelaars in om ruziënde buren weer om de tafel te krijgen. Maar de bemiddelaars lopen steeds vaker tegen zeer complexe zaken aan. Nieuwsuur bekijkt wanneer buurtbemiddeling werkt. En wat te doen als het niet helpt? * Pechtold: uitspraken Buma over referendum onverstandig. D66 vindt de uitspraken van CDA-leider Buma niet zo verstandig. Buma zei zaterdag te verwachten dat het kabinet vasthoudt aan de 'aftapwet', ongeacht de uitslag van een eventueel referendum.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Catalonië: politieke spanningen in België. Waar is de afgezette Catalaanse president Charles Puigdemont? Aangeklaagd voor onder meer rebellie en opruiing, zou hij volgens onbevestigde berichten met een paar ministers in België asiel willen aanvragen. Dat zorgt voor spanningen in het Belgische kabinet. * Ruimte voor zoute en zilte natuur in Nederland. Een nieuw Deltaplan, maar dan anders: minder dijken en meer natuur. Daarvoor pleiten, los van elkaar, het Wereld Natuur Fonds en veertig wetenschappers in een manifest. Is de tijd dat het zeewater werd gezien als vijand definitief voorbij? * Iris van Herpen en haar 'New Couture'. Lady Gaga, Björk en Taylor Swift kleden zich in haar creaties. "Het zijn geen jurken die je aantrekt op de fiets naar je werk." Modeontwerpster Iris van Herpen gebruikt naast naald en schaar ook de 3D-printer. Vanavond kreeg ze de prestigieuze Johannes Vermeer Prijs.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

In hoger beroep gaan loont bij strafzaken. Loont het voor een verdachte van drugs- of mensenhandel om in Hoger Beroep te gaan? Om een antwoord op die vraag te krijgen hebben criminologen van de Erasmus Universiteit rechtszaken onderzocht die de afgelopen tien jaar zijn gevoerd tegen zware criminelen. De onderzoekers concluderen dat als een verdachte in hoger beroep gaat, hij er vaak met een lagere straf van af komt. * Ontkomen aan Hitler, maar vermalen in China. Selma Vos werd in de Tweede Wereldoorlog samen met haar vader gedeporteerd, maar ze springt uit de trein en duikt onder. Na de oorlog leert ze in Cambridge haar Chinese man leert kennen. Ze vestigt zich met hem in China en komt daar terecht in de Culturele Revolutie, de bloedige zuiveringen in China eind jaren 60 en begin jaren 70. Schrijfster Carolijn Visser won met het persoonlijke levensverhaal van Selma Vos vandaag de Libris geschiedenisprijs. We spreken haar in de studio. * Bomenkap verdeelt Schiedam. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 gaat Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom de komende maanden het land in, op zoek naar de 'onderstroom van het nieuws'. Vanuit verschillende standplaatsen doet hij verslag van wat er leeft op lokaal niveau. Deze week is Jan nog in Schiedam. Een kwestie die daar de gemoederen hoog doet oplopen is de geplande kap van zo'n tachtig bomen. Ze moeten wijken voor een nieuw fietspad, tot woede van veel bewoners.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Verdeeldheid onder Catalanen over onafhankelijkheid. Er is nog veel onduidelijk over hoe het nu verder moet tussen Spanje en Catalonië, nadat het Catalaanse parlement gisteren de onafhankelijkheid uitriep. Hoe denken de Catalanen nu over de situatie? Correspondent Saskia Dekker doet verslag vanuit l'Hospitalet. Correspondent Rop Zoutberg geeft duiding. * Kabinet negeert 'nee' bij referendum over sleepwet. Het nieuwe kabinet houdt vast aan de sleepwet, ongeacht de uitslag van het referendum over die wet. Dat verwacht CDA-leider Buma. Nieuwsuur ging langs bij de teleurgestelde initiatiefnemers van het referendum in Amsterdam. In de studio praten we met oud-Kamerlid van de PvdA Niesco Dubbelboer. * Minder rechtsbijstand voor asielzoekers. Het nieuwe kabinet wil dat asielzoekers die naar Nederland komen minder rechtsbijstand krijgen. Nu hebben zij nog het recht op een gratis advocaat vanaf de eerste dag in de asielprocedure. Maar als het aan het kabinet ligt krijgen vluchtelingen alleen nog hulp van een advocaat als hun verzoek dreigt te worden afgewezen.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Brengt Rutte III vertrouwen in de toekomst? Wat kan Nederland verwachten van het nieuwe kabinet? Nieuwsuur is in Den Haag en ontvangt: Politiek-duider Dominique van der Heyde, econoom Mathijs Bouman, milieu-activiste Marjan Minnesma en Europadeskundige van Clingendael Rem Korteweg.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Nieuwe kabinet draait plan embryowet terug. Het is een controversieel onderwerp: het kweken van embryo's speciaal voor onderzoek. De wetenschap vraagt er al jaren om, maar tot nu toe is het verboden. Vorig jaar leek de kogel door de kerk. De Gezondheidsraad adviseerde de speciale kweekembryo's toe te staan en minister Edith Schippers kwam met een wet. * Ook huizen bouwen in de natuur? De oververhitting van de huizenmarkt spreidt zich als een olievlek over Nederland uit. Er is een enorme druk op de woningbouw en tot aan 2025 hebben we behoefte aan ruim 600.000 extra nieuwbouwwoningen. Gaan die er op tijd komen? En op welke plek? * Leegstand in de Schiedamse winkelstraat. Ook al is de crisis voorbij, Nederlandse winkelstraten kampen nog steeds met leegstand. Schiedam is koploper op dit gebied. In de Hoogstraat, dé winkelstraat, staat bijna een derde van de winkelpanden leeg.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

'Risico-inschatting zedendelinquenten niet optimaal'. Het risico dat een zedendelinquent opnieuw in de fout gaat, wordt in Nederland niet volgens de best beschikbare methode ingeschat. Dat concludeert Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer in een rapport over het opleggen van behandelingen aan zedendelinquenten. * Bezorgde bewoners Den Dolder bijgepraat. De psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder staat volop in de aandacht sinds bekend werd dat patiënt Michael P. mogelijk Anne Faber heeft omgebracht. De kliniek houdt voor alle omwonenden een bijeenkomst. In de studio zit Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden en G32-voorzitter. * Dementie bij oudere migranten groeiend probleem. Dementie lijkt vaker voor te komen onder oudere migranten, maar toch is er veel onbekendheid over bij de mensen zelf. De zorg is er niet op voorbereid. Met overbelaste mantelzorgers en crisissituaties als gevolg. Deskundigen trekken nu aan de bel.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Een conflict met diepe historische wortels. Madrid grijpt hard in om de onafhankelijkheid van Catalonië te voorkomen. De Spaanse regering wil de regio onder direct bestuur van Madrid brengen. Veel Catalanen zien de link met het verleden. De geschiedenis herhaalt zich, zeggen zij. * Buurtwhatsapp: veiligheid, irritaties en ruzies. Misschien zit je er zelf ook wel in eentje: een buurtwhatsappgroep. Ze groeien in Nederland als kool. De appgroepen zijn bedoeld om de veiligheid in de buurt te vergroten, maar soms hebben ze juist een tegengesteld effect. * 'We zijn tegenwoordig vooral bang voor elkaar'. De Vlaamse psychiater en hoogleraar Damiaan Denys is te gast. Hij vindt dat Nederland de afgelopen jaren is veranderd in een angstmaatschappij. En al die angst is volgens hem niet terecht.

Deze uitzending bekijken

Nieuwsuur

Nieuwsuur

Roemenen: recht op goedkope arbeid houden. Strengere Europese regels moeten de uitbuiting van Roemeense vrachtwagenchauffeurs tegen gaan, maar niet alle Roemenen zitten daar op te wachten. Te gast is Europarlementariër Agnes Jongerius. * 'Het is geen eigen schuld, dikke bult'. Te veel vrouwen blijven roken tijdens de zwangerschap, ondanks alle risico's. Experts vinden het hoog tijd dat deze zwangere vrouwen serieuze, professionele hulp krijgen, in plaats van alleen maar kritiek.

Deze uitzending bekijken


De website Nederland.TV maakt gebruik van cookies. Meer informatie daarover kun je vinden op onze Cookie Verklaring. Als je onze website wilt gebruiken, geef dan eenmalig toestemming voor het gebruik van cookies.