

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Wilde ganzen - Alle afleveringen
Vrouwen die op de vloer moeten bevallen, pasgeboren baby's die geen zuurstof krijgen, moeders die onnodig hun kind verliezen of zelf komen te overlijden: in het Brufut Health Centre in Gambia moet de kraamzorg dringend worden aangepakt.
Voor arme gezinnen in Ecuador is het leven erg moeilijk. Vaak zijn kinderen de dupe van de machteloosheid van hun ouders. Met een nieuw driejarig project krijgen ouders en hun kinderen een betere toekomst.
In Burkina Faso zijn mensen massaal op de vlucht voor geweld in het noorden van het land. Vluchtelingen hebben vaak geen onderdak, geen water en geen voedsel. Met de aanleg van ecologische groentetuinen krijgen zij de kans een inkomen te verdienen.
In Modrica in Bosnië en Herzegovina wonen 285 psychiatrische patiënten in een oud en vervallen schoolgebouw. Een renovatie van het schoolgebouw geeft deze mensen een beter onderkomen.
In Tanzania gebeurt het regelmatig dat tijdens een operatie de stroom uitvalt. Met de aanschaf van zonnepanelen en batterijen is een ziekenhuis op het platteland geholpen en bespaart het flink op de energierekening.
Afgedankte spullen krijgen in Colombia een tweede leven door ze op te knappen en te verkopen door jongeren met een beperking. Zo werken we aan een beter milieu en krijgen mensen die anders nauwelijks werk kunnen vinden een inkomen.
Spelen, leren en plezier maken is er voor veel jonge kinderen in het Amazonegebied van Peru niet bij. Zij moeten werken om hun ouders te helpen eten op tafel te krijgen. Hoog tijd om te investeren in de toekomst van deze kinderen.
Evelien Bosch blikt terug op een project uit 2010. Toen werd er geld opgehaald voor blinden en slechtzienden in Vietnam. Wat is er met de opbrengst gedaan en bestaat het project nog?
Het wordt steeds moeilijker in de Rifregio in Marokko om granen te verbouwen. Jongeren trekken massaal weg naar de steden en naar Europa. Met het opzetten van voedselbossen keert het optimisme terug.
Leerlingen die terugkeren naar school in het noorden van Ethiopië krijgen les in beschadigde klaslokalen. De kinderen zelf zijn ook beschadigd door het gewapende conflict van de afgelopen jaren en hebben hulp nodig bij het verwerken van trauma's.
In Cambodja zijn tijdens de dictatuur in de jaren 70 alle scholen gesloten en boeken verbrand. Leraren, studenten en intellectuelen werden vervolgd en vermoord. De verwoestende gevolgen zijn nu nog steeds voelbaar. Het kost de overheid de grootste moeite om de schoolvoorzieningen te verbeteren. We willen daarom investeren in modern onderwijs.
Niemand heeft beter zicht op illegale boskap dan de bewoners van het Amazonegebied zelf. Met camera's en goede internetverbindingen komen de oorspronkelijke bewoners op voor hun leefgebied én de natuur.
In Zimbabwe is het voor vrouwen niet ongewoon om kilometers te moeten lopen voor het halen van water. Voor veertien gemeenschappen willen we daar wat aan doen door een watervoorziening te realiseren.
Vrouwen in de oase van Siwa in Egypte 'verdwijnen' na hun huwelijk in een wereld die onbereikbaar is voor buitenstaanders. Deelname aan het openbare leven is onmogelijk. Deze vrouwen willen we zelfvertrouwen geven en mondiger maken.
Een radiostation voor en door mensen met albinisme in Tanzania gaat de acceptatie van deze groep ontzettend helpen. Een inspirerend project dat mensen letterlijk een stem geeft.
In Oeganda is de bouw van een vakschool in volle gang. De muren staan al, maar voor het dak is nog nét een klein beetje meer geld nodig. Helpt u mee?
Met een driejarig onderwijsprogramma helpen we kwetsbare leerlingen in een afgelegen gebied in Guatemala. Dit is het derde jaar van dit project. Met ditmaal ook steun voor een vrouwengroep.
Op de afdeling Verloskunde van het Holy Family Hospital in Ghana is dringend een extra zuurstofapparaat nodig voor pasgeborenen. Ook zijn er te weinig toiletten en douches.
In Indonesië is het gebruikelijk dat de familie hun geliefde in het ziekenhuis eten brengt, wast en de kleding verschoont. Voor veel arme Indonesiërs is dat bijna niet op te brengen. Een opvanghuis brengt uitkomst.
In Oeganda droomt Shakira Mukungu van een eigen boksschool voor kwetsbare tienermeisjes. Met structuur en discipline krijgen deze meiden het zelfvertrouwen dat ze nu nog missen.
Een groep kwetsbare vrouwen in Peru moet dagelijks hard werken voor weinig loon. Ze hebben te maken met huiselijk geweld en kunnen hun kinderen geen goede opvoeding geven. Met trainingen geven wij ze zelfvertrouwen en kennis.
Je kan moeilijk metaal bewerken als je geen gereedschap hebt. Een populaire vakschool in Burkina Faso vraagt daarom steun voor de aankoop van werkmateriaal, zodat jongeren kans hebben op een betere toekomst.
In Zimbabwe staan vier vakscholen waar jongeren opleidingen en stageplekken krijgen. De scholen zijn succesvol: veel studenten vinden daarna een baan. Een van deze vakscholen wil daarom graag uitbreiden.
In een vluchtelingenkamp in Oeganda liggen kansen voor recycling en extra inkomen. Met een naaiatelier kan van stukjes textiel nieuwe kleding worden gemaakt.
Met de aankoop van geiten en hulpmiddelen krijgen 250 mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking in India een stukje zelfstandigheid terug.
Tropische cycloon Freddy heeft in maart enorme verwoesting veroorzaakt in Malawi met honderden doden, duizenden beschadigde huizen, verwoeste toiletgebouwen en weggespoelde landbouwgrond. Steunt u de wederopbouw?
In Oeganda krijgen 35 gezinnen een training om hun eigen biologische voedsel te verbouwen. Dat helpt om de gezondheid van het hele gezin te verbeteren.
Met een project dat zich in het verleden al bewezen heeft, willen we jongeren in de Democratische Republiek Congo een vakopleiding geven en de mogelijkheid bieden een eigen onderneming op te zetten.
Het enige ziekenhuis in de miljoenenstad Jowhaar in Somalië kan de drukte niet meer aan. Daarom willen we een nieuwe kliniek bouwen die jaarlijks duizenden mensen kan helpen.
In Suriname zitten veel jongeren in de knoop. Met voorlichting en directe hulp kunnen we hopelijk voorkomen dat jongeren zelfmoord plegen.
Cerebrale parese is een veelvoorkomende beperking in Malawi. Vaak herkennen zorgverleners de symptomen niet, waardoor kinderen niet de juiste zorg krijgen. Hoog tijd voor goede voorlichting en training.
Het leven van mensen met een beperking was nooit makkelijk in Oekraïne, maar is door de oorlog echt heel moeilijk geworden. Nederlandse zorgmedewerkers gaan trainingen geven aan collega's daar, zodat families nog beter ondersteund kunnen worden.
Stel je voor dat je als kind geen plek hebt om te wonen. Dat je op straat moet slapen en elke dag op zoek moet naar eten. Die kinderen in Ghana willen we met een meerjarig project vooruithelpen.
In het oosten van India zien boeren kansen om hun oogst te verbeteren. Daar is wel een investering in de watervoorziening voor nodig.
Op hun 18e verjaardag moeten jongeren die in een tehuis in Suriname zitten op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Vaak komen ze op straat in de problemen. Met dit project willen we dat voorkomen.
Vierentwintig kinderen die nu nog in de noodopvang zitten in Oeganda kunnen we met uw steun herenigen met hun ouders of een plek geven in een pleeggezin.
In een afgelegen gebied in Nepal willen we investeren in de kwaliteit van onderwijs door 22 scholen te renoveren en in te richten.
Om een einde te maken aan misbruik en armoede willen vrouwen op Rusinga Island in Kenia geld verdienen met groentetuinen. Daar is wel een goede watervoorziening voor nodig.
In Mexico leven en werken veel kinderen op straat. Ze komen in aanraking met criminaliteit en geweld. Voor deze kinderen en hun ouders steunen we de bouw van een educatiecentrum.
De bevolking van Oekraïne is hard getroffen door de oorlog. De gezondheidszorg is ingestort en vooral ouderen die thuis hulp nodig hebben, moeten nu ondersteuning krijgen. Met dit project zetten we de eerste stap naar wederopbouw en verbeteren we de thuiszorg.
Schoolzwemmen kennen ze in Indonesië niet. Gevolg is dat veel kinderen en volwassen door verdrinking om het leven komen. Met een nieuw programma worden studenten opgeleid tot zwemleraar en krijgen kinderen op Ambon zwemles.
De familie Pannaiah begon zelf in het zuiden van India les te geven aan straatkinderen, maar sluiting van hun school dreigt als niet snel nieuwe aanpassingen worden gedaan.
Studenten op West-Java in Indonesië scoren laag als het gaat om lezen, wiskunde en wetenschap. Leraren kunnen de technologische veranderingen niet bijbenen. U kunt helpen het onderwijs op zeventig scholen te verbeteren.
Dorpsbewoners in Burkina Faso zuchten onder de droogte. De woestijn rukt op en het water verdwijnt. Met de aanleg van dammen en een moestuin krijgen de bewoners weer zicht op betere tijden.
Als het aan ons ligt rijden stoere boerinnen straks voor het eerst op een tractor over hun land. Met dit project steunen we vrouwelijke boeren in Sierra Leone. Zo kunnen zij beter voor hun gezin zorgen en vergroenen we samen het land.
Kinderen in de townships van Zuid-Afrika groeien op te midden van armoede, drugs, geweld en misbruik. Door te investeren in peuter- en kleuteronderwijs krijgen deze kinderen een betere aansluiting bij het basisonderwijs.
Vrouwen in Irak die willen werken, krijgen te maken met allerlei vormen van discriminatie en uitsluiting. Om ze de gelegenheid te geven zich te ontwikkelen en economisch onafhankelijk te worden, steunen we de bouw van een trainingscentrum in Kirkuk.
Duurzame ontwikkelingsprojecten, opgezet door bevlogen Nederlanders samen met de lokale bevolking.
Een school voor speciaal onderwijs in een dorp in Malawi groeit uit zijn jasje. De behoefte is groot om uit te breiden met extra klaslokalen, zodat kinderen met een beperking of leerachterstand beter onderwijs kunnen krijgen.
Seksueel misbruik wordt in Indonesië vooral gezien als probleem van het slachtoffer. We willen veilige opvangplekken creëren waar vrouwen begeleiding en hulp krijgen, en een netwerk opzetten voor eerste hulp.
De Amazone in Brazilië is van levensbelang voor bijzondere dieren en planten. Met dit project steunen we de oorspronkelijke bevolking in hun strijd voor behoud van dit prachtige landschap én hun eigen voortbestaan.
De gebouwen van drie dovenscholen in Malawi hebben dringend onderhoud nodig. De eerste stap is om ervoor te zorgen dat ze goed werkende waterpompen krijgen, die werken op zonne-energie. Dit zorgt voor drinkwater en bespaart elektriciteitskosten.
Harapan Baru Lombok helpt mensen met een beperking op Lombok in Indonesië aan een baan en geeft ze daarmee hoop op een betere toekomst. De organisatie wil heel graag een servicecentrum bouwen als ontmoetingsplek en voor het geven van trainingen.
In Chennai in India verheugen straatkinderen zich ieder jaar op hun rugzak vol schoolspullen. Dankzij deze tas kunnen ze naar school. Het effect is groot: alle kinderen maken mede hierdoor hun school af.
In Rwanda ervaren met name vrouwen nog veel armoede. Ze verenigen zich, maar missen nog kennis van ondernemen. Door tien jongeren op te leiden tot trainer worden driehonderd mensen bereikt met spaar- en leengroepen. Daarnaast wordt er een bonenhandel opgericht om inkomsten te genereren voor de lokale organisatie.
In een wijk van de hoofdstad Kinshasa in de Democratische Republiek Congo willen de bewoners heel graag schoon drinkwater. Met de aanleg van een waterpomp komt deze wens uit.
Als eerbetoon aan haar moeder richtte Sunjo Relindis Kiven een stichting op waarmee ze in haar geboorteland Kameroen een drinkwaterproject opzet voor 15.000 mensen.
In het noorden van Burkina Faso moesten de laatste jaren veel jongeren vluchten vanwege jihadistisch geweld. Door de school in Dori uit te breiden, kunnen deze kinderen hun gemiste jaren van onderwijs inhalen en uiteindelijk een beroep leren.
Elk jaar wordt het droger in de Bawku-regio in Ghana. Door klimaatverandering valt er minder regen en wordt het voor de bevolking moeilijker om schoon drinkwater te vinden. Met de aanleg van waterpompen willen we daar wat aan doen.
Speciale uitzending over het laten voortleven van uw idealen in uw testament.
Kinderen met albinisme of een verstandelijke beperking zijn in Burundi ontzettend kwetsbaar. Door hun families een geit te geven, krijgt ieder gezin de kans om kosten voor voedsel, scholing en gezondheidszorg te betalen. Zo gaat iedereen erop vooruit dankzij een geit.
Het onderwijs op 28 basisscholen in het westen van Kenia moet nodig naar een hoger niveau worden getild. Met dit project worden verschillende problemen aangepakt, zodat meer dan 10.000 kinderen naar een goede, schone en gezonde school kunnen gaan.
Sri Lanka kampt met een enorme financiële crisis. De coronapandemie en de stijgende energieprijzen hebben er zwaar ingehakt en het land is bijna failliet. Met de bouw van een gemeenschapscentrum worden kansen geboden aan de jeugd.
In Bilbala in Ethiopië zijn ze dolblij met hun nieuwe ziekenhuis: de eerste kliniek in de geschiedenis van deze regio. En het is ook nog eens een kliniek die ze grotendeels zelf hebben gebouwd. Er is alleen geen geld voor medicijnen.
In het dorp Xoloché, diep in de bergen van Guatemala, krijgen middelbare scholieren les in de lokalen van de basisschool. De school is veel te klein voor zoveel leerlingen en het gebouw is bovendien in erg slechte staat. Hoog tijd voor een nieuw gebouw.
Toiletten die kapot en smerig zijn. Een te kleine keuken die compleet vervallen is. Een school in Oeganda heeft dringend hulp nodig. Met nieuwe toiletten en een nieuwe keuken kunnen we de kwaliteit van het onderwijs flink verbeteren.
De Ndhole basisschool in Kenia heeft een belangrijke functie. Niet alleen krijgen de kinderen er goed onderwijs, ze krijgen er ook dagelijks een warme maaltijd. Maar door extreme droogte komen de gezonde maaltijden in gevaar.
In Zuid-Afrika gaan kinderen met een beperking doorgaans niet naar school. Ze krijgen niet de kans om zich te ontwikkelen. Met uw steun willen we daarom zorgcentrum Goeie Hoop uitbreiden met kleinschalige dagopvang waar ouders hun kind met een gerust hart naartoe kunnen brengen.
De kwaliteit van onderwijs in Guatemala verloedert. Scholen hebben weinig middelen en krijgen nauwelijks aandacht en geld van de overheid. Met een driejarig onderwijsprogramma helpen we kwetsbare kinderen in een afgelegen gebied.
In Sierra Leone is de moedersterfte hoog. Artsen werken liever in de steden dan op het platteland. Om kennis onder zorgmedewerkers in arme gebieden te verbeteren, vragen wij uw steun voor een succesvol trainingsprogramma.
In ieder township in Zuid-Afrika zijn moeders te vinden die in eigen huis een opvang creëren voor peuters en kleuters. Dit zijn ontzettend belangrijke plekken. Deze moeders willen we graag steunen door ze trainingen aan te bieden, waardoor ze betere zorg en onderwijs kunnen geven.
Duurzame ontwikkelingsprojecten, opgezet door bevlogen Nederlanders samen met de lokale bevolking.
Op de Moeung Chang basisschool in Cambodja wil het bestuur graag dat kinderen vanaf vier jaar naar school gaan. Hun doel is om de kinderen het plezier in onderwijs te laten ontdekken, zodat ze meer leren. Daarvoor is wel een uitbreiding van het gebouw nodig.
In het straatarme Haïti is kleinschalige landbouw een belangrijke bron van inkomsten. Het is hard werken en de omstandigheden zijn zwaar. Een groep jongeren wil vooruit en komt met een plan om hun leven te verbeteren.
Hussein Salia en zijn tweelingbroer zetten samen een basisschool op in hun dorp. Hun inkomsten zijn maar beperkt en op de school is een tekort aan van alles. Zullen we deze aanpakkers helpen door het onderwijs voor honderden kinderen te verbeteren?
Acht kansarme jongeren worden in Cambodja opgeleid tot 'milieuleiders'. Ze maken ecologische zeepjes en delen die gratis uit, in ruil voor plastic afval. Ze willen de bevolking bewust maken van de milieuproblematiek.
Een basisschool in Kaapstad heeft ambitieuze plannen. De school geeft les aan kinderen uit arme gezinnen en wil met een goedgevulde bibliotheek een veilige en leerzame plek bieden. De bieb wordt gebouwd, nu de boeken nog.
Net buiten de beroemde bedevaartplaats Varanasi in India staat een kleine basisschool die groot werk verricht. Kinderen van bedelaars en vluchtelingen worden hier liefdevol opgevangen en krijgen eten en les. Daarvoor is dringend nieuw lesmateriaal en kleding nodig.
In het noorden van Kenia moet de kwaliteit van drinkwater nodig worden verbeterd. Nog steeds zijn er buurten waar geen schoon drinkwater is. Bewoners weten niet hoe ze dit zelf op moeten lossen. Helpt u mee?
We vragen steun voor de inrichting van het ziekenhuis in Garba Dabar in Somalië. De sterftecijfers van moeders en kinderen horen hier bij de hoogste ter wereld.
We ondersteunen de bouw van een internetgebouw in Malawi. Mensen uit het hele dorp kunnen hier straks dagelijks terecht voor les.
In India willen ze schone waterputten. Dit helpt ziekte door vervuild water te voorkomen en zorgt voor werkgelegenheid en natuurherstel.
Meisjesonderwijs in Oeganda wordt vaak gezien als een zinloze investering en verspilling van tijd en geld. Ze worden jong uitgehuwelijkt in ruil voor een bruidsschat. Tienerzwangerschappen komen veel voor, net als huiselijk geweld. Een groep powervrouwen pikt het niet langer en willen geweld en ongelijkheid verminderen. Ze runnen een centrum waar kwetsbare meiden tijdelijk kunnen wonen, onderwijs volgen en zo plannen kunnen maken voor de toekomst. Met een uitbreiding is het centrum straks nog beter in staat om meisjes in de regio op te vangen.
In de arme regio Cochabamba in Bolivia willen de boeren graag werken met agroforestry, een teeltsysteem waarbij bomen worden gecombineerd met landbouw op hetzelfde perceel. Door steeds langere droge periodes is het voor boeren ontzettend moeilijk om een goed inkomen te verdienen. De wens is om fruitbomen voor kleine boeren gedeeltelijk te subsidiëren, waterreservoirs en irrigatiesystemen aan te leggen. En bijeenkomsten te organiseren om kennis op te doen en ervaringen te delen. De boerenfamilies betalen zelf ook mee aan dit project en kijken er erg naar uit om van hun land een groen paradijs te maken.
In de stad Hoe-je zijn veel vrouwen en meisjes die hun school niet hebben afgemaakt en daardoor moeilijk aan werk komen. Voor kwetsbare vrouwen biedt een naaiopleiding perspectief. De dames die aan de opleiding meedoen, krijgen een naaimachine, zodat ze een eigen bedrijf kunnen beginnen. De gekregen materialen betalen ze terug met de winst uit hun eigen bedrijf. Zo kunnen toekomstige cursisten weer geholpen worden. En door kleding te verkopen, worden de salarissen van de trainers betaald.
Wilde Ganzen heeft afgelopen jaren de bouw van een zorgcentrum gesteund voor ouderen in Bosnië en Herzegovina. Graag willen we dit gebouw duurzaam maken. De val van Srebrenica in 1995 liet duizenden vrouwen als weduwe achter. Al jaren dragen zij een groot trauma met zich mee. Zij komen nu op leeftijd en sommigen zijn inmiddels hulpbehoevend. In het centrum vinden ze een veilige plek om te wonen, met de zorg en aandacht die ze nodig hebben. De wens is om duurzame energie aan te leggen. Zo wordt er veel geld bespaard, hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van hout of kolen en wordt het milieu veel minder belast.
Veel kinderen in Medellín komen op straat terecht en raken verslaafd. Ditmaal willen we een plein omtoveren tot een veilig voetbalveld, waar kinderen onder toezicht kunnen sporten. Kinderen bloeien op en doen het beter op school.
De Indonesische overheid verstrekt sinds een paar jaar geen uitkering meer aan arme mensen. In plaats daarvan krijgen ze eieren, rijst en olie. Door geldgebrek is even naar de dokter gaan nu een groot probleem. Vooral voor vrouwen en kinderen in de gemeente Kroya op Java is dit zorgelijk. Tijdens de zwangerschap is er nauwelijks begeleiding en bij gecompliceerde bevallingen geen hulp. Ook worden kinderen snel ziek door te eenzijdig voedsel. Door de lokale kliniek uit te breiden met een kinderafdeling kunnen duizenden mensen daar gratis naar toe.
Er is genoeg schoon drinkwater op de wereld te vinden, het probleem is de slechte infrastructuur. Zo ook in het Foya District in Liberia, waar mensen vies water drinken uit de rivier. Ze zijn er vaak ziek en jonge kinderen hebben een hogere kans om te overlijden. Met uw hulp worden er in drie dorpen waterpompen geïnstalleerd en worden jongeren opgeleid om die te onderhouden, zodat straks duizenden bewoners hier jarenlang gebruik van kunnen maken. Schoon water zorgt voor minder infecties en draagt bij aan goede gezondheid en zelfs aan beter onderwijs.
Duurzame ontwikkelingsprojecten, opgezet door bevlogen Nederlanders samen met de lokale bevolking.
Sport en spel maakt een groot verschil in de levens van jongeren, die vaak zonder familie of vrienden gevlucht zijn. Velen zijn getraumatiseerd en voelen zich in het kamp niet veilig. Juist door te sporten leren zij elkaar kennen en ontstaan er vriendschappen. Samen sporten en spelen onder begeleiding van coaches helpt hen groeien, op weg naar hopelijk een betere toekomst. Na het succes in Kenia willen we ook graag in Bangladesh in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld jongeren laten sporten, zodat ze daar ook weer een lichtpuntje krijgen.
In het dorp Simba, op het platteland van Kenia, willen kinderen graag leren en hebben recht op goed onderwijs. Om dat voor elkaar te krijgen is de wens een nieuwe school te bouwen met woningen voor leerkrachten. Het gebouw zal buiten schooltijd ook gebruikt worden voor bijlessen. Educatie is de sleutel voor de ontwikkeling van een kind en de samenleving.
In de provincies Dien Bien en Han GIang krijgen kinderen met een hazenlip, gespleten gehemelte of een andere beperking geen hulp. De families kunnen het niet betalen en er is nog geen basiszorg beschikbaar. De wens is om deze kinderen te behandelen. Voor hen betekent een operatie een wereld van verschil. Ze kunnen daarna vaak weer naar school, spelen met leeftijdsgenootjes en meedoen aan de samenleving.
We willen één miljoen bomen planten in de regio Jalihal in India, om de aarde te vergroenen en de boeren vooruit te helpen. Door klimaatverandering wordt het in India steeds droger en de grond en de mensen worden daardoor armer en armer. De beste manier om het tij te keren is het planten van bomen, maar dat moeten er dan wel heel veel zijn.
Net als in de rest van Europa zijn er ook in Oekraïne veel vooroordelen over Roma. Ze ervaren overal discriminatie en uitsluiting. Kinderen worden zelfs geweigerd op de basisschool. Daardoor lopen ze in de eerste jaren van hun ontwikkeling al gelijk een achterstand op en dat willen we voorkomen. In het dorp Janoshi wonen 82 Romafamilies. In het kamp zelf staat een kleine school met maar één klaslokaal. De wens van de ouders is dat dit gebouw wordt gerenoveerd en uitgebreid, waardoor er meer kinderen naar school kunnen.
In de jaren 70 vertrok de Belgische broeder Cyriel naar Rwanda om jongeren vakonderwijs te geven. De studenten werken mee aan een onderneming die zo veel mogelijk projecten steunt. Dit keer wordt een basisschool in Kisaro onder handen genomen. Het gebouw is vervallen en niet veilig voor de leerlingen. De wens is om vier klaslokalen te renoveren.
Het onderwijs in Sierra Leone mag dan wel gratis zijn, dat is nog geen garantie voor succes. De kwaliteit van de lessen is laag, waardoor de leerlingen lang niet altijd komen opdagen. Met dit project willen we een eerste stap zetten richting beter onderwijs.
In het oosten van Zambia leven veel mensen van de landbouw. Een half jaar lang valt er hier geen druppel water. De mensen raken zo in de problemen. De oplossing: goedkope, duurzame waterpompen, gemaakt door lokale mensen. De wens is om een trainingscentrum te bouwen.
Een school die de ontwikkeling van ieder kind stimuleert, hoe arm of rijk je ouders ook zijn. Dat doet de Cecilia Meireiles School in Brazilië. Om de kwaliteit hoog te houden is renovatie hard nodig.
