True
Nieuws.TV - TV kijken via internet, de beste Nieuws tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Sportlab Sedoc - Alle afleveringen
Sportlab Sedoc
Sportlab Sedoc: De 100 meter vrije slag

Gregory Sedoc zoekt antwoord op de vraag: Hoe winnen 'we' weer eens de Olympische honderd meter vrije slag? Hij gaat daarvoor te rade bij wetenschappers, verbonden aan het Innosportlab in Eindhoven. Daar worden in een uniek hightechzwembad zwemtalenten begeleid naar de top. Gregory duikt letterlijk in het onderzoek en zijn zwemprestaties worden vergeleken met die van toptalent Stan Pijnenburg. Gregory krijgt antwoord op de vraag: waarom zwem je harder met een open hand in plaats van een gesloten hand? In het sportlab ontvangt Gregory zwemkampioen Pieter van den Hoogenband. Wat was zijn geheim?



Sportlab Sedoc
Sportlab Sedoc: Tour de France

Gregory Sedoc zoekt antwoord op de vraag: Hoe winnen 'we' weer eens de Tour de France? In 1980 is Joop Zoetemelk de laatste Nederlandse Tourwinnaar. 'We' staan dus al 22 jaar droog, terwijl Nederland een groot wielerland is. Hoe kan dat? Gregory Sedoc gaat te rade bij wetenschappers die hem meer kunnen vertellen over hoeveel vermogen een ronderenner moet kunnen trappen, welke fiets ideaal is voor de Alpe d'Huez en hoe je een slechte dag in de Tour kunt voorkomen. Gregory spreekt met Tom Dumoulin, maar ook met jonge talenten die op een campus in Sittard worden opgeleid tot topcoureurs. Samen met hen fietst Gregory de Limburgse heuvels op.



Sportlab Sedoc
Sportlab Sedoc: De 100 meter sprint

Gregory Sedoc zoekt antwoord op de vraag: Hoe winnen 'we' weer eens de Olympische 100 meter sprint? In 1948, tijdens de Spelen van London, sprint atlete Fanny Blankers-Koen naar goud op de 100 meter. Nu, 74 jaar verder, is er nooit een Nederlander geweest die deze iconische prestatie heeft kunnen evenaren. Wat is er nodig voor een Nederlandse atleet of atlete om eindelijk weer olympisch goud te winnen op de 100 meter sprint? Gregory gaat op onderzoek uit en spreekt wetenschappers uit verschillende disciplines over paarden en kangoeroe's, over de start en de acceleratiefase, maar ook over blote voeten en schoenen.



Sportlab Sedoc
Sportlab Sedoc: Wimbledon

Gregory Sedoc zoekt antwoord op de vraag: Hoe winnen 'we' weer eens Wimbledon? Hij gaat daarvoor te rade bij wetenschappers die verbonden zijn aan het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen. In het sportlab onderzoekt Gregory het verschil tussen gravel en gras. En wat is de juiste bespanning van het racket als je Wimbledon wil winnen? Oud-tennisser Tom Okker vertelt over zijn bijna-Wimbledonwinst. Ook gaat Gregory op bezoek bij de enige Wimbledonwinnaar van Nederland: Richard Krajicek. Wat was zijn geheim? Gregory gaat de uitdaging aan: hoeveel van de tien opslagen van Krajicek kan hij goed retourneren.



Sportlab Sedoc
Sportlab Sedoc: Jetze Plat

In Tokio is Jetze Plat dé favoriet op paralympische triatlon en de wegwedstrijd op een handbike. Zijn racerolstoel en handbike worden op maat gemaakt. Plat moet heel aerodynamisch op zijn fiets liggen en het materiaal mag niet te licht zijn, anders trekt de krachtpatser het stuk. Gregory vraagt o.a. aan de 'vader van de ligfiets' Bram Moens hoe de ideale handbike van Jetze wordt ontwikkeld en hij neemt een kijkje op de Universiteit van Groningen, waar Plat aan de aandrijfkracht voor wedstrijden in de racerolstoel werkt. Gregory neemt een razendsnelle tijdritfiets mee en daagt Jetze op een handbike uit voor een duel.



Sportlab Sedoc
Sportlab Sedoc: Dafne Schippers

Gaat Dafne Schippers de wereld opnieuw versteld doen staan met een explosieve 200 metersprint op de Olympische Spelen? In aanloop naar de spelen van Tokio zit het met haar voeding en techniek wel goed, maar kan de wetenschap haar misschien nog een paar procent extra power meegeven? En wat hebben kipnuggets daar eigenlijk mee te maken? Gregory analyseert de 200 metersprint samen met gerenommeerde wetenschappers tot in het kleinste detail. Vluchttijd en paslengte worden gemeten met een innovatief systeem, terwijl hij op de Universiteit van Maastricht ontdekt dat onze spieren zich elke paar maanden volledig vernieuwen.



Sportlab Sedoc
Sportlab Sedoc: Kiran Badloe

Gregory Sedoc bekijkt hoe de wetenschap kan bijdragen aan de gouden medaille van de windsurfer Kiran Badloe, die hij deze zomer op de Olympische Spelen in Tokio hoopt te behalen. Kiran is op dit moment onze wereldkampioen windsurfen. Hij wil graag in de voetsporen van zijn voorganger Dorian van Rijsselberghe treden. Zo ontmoet Gregory Douwe Broekens, die de wind en stroming in Tokio onderzoekt. Ook Casper Bouman is nu al intensief met de olympische race van Kiran Badloe bezig. Hij weet de minieme verschillen van het materiaal te achterhalen. Oud-olympisch kampioen Stephan van den Berg haalt met Gregory herinneringen op.



Sportlab Sedoc
Sportlab Sedoc: Annemiek van Vleuten

Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft als grote doel: goud op de Olympische tijdrit bij de Spelen van Tokio komende zomer. Hoe kan de wetenschap haar daarbij helpen? Gregory Sedoc zoekt het uit. In de windtunnel van de Universiteit van Eindhoven vindt Gregory uit wat de meest aerodynamische houding op de tijdritfiets is. En hoe belangrijk is de kleding? In de klimaatkamer van de VU gaat Greg tot het gaatje tijdens een uitputtende fietstest, waarbij duidelijk moet worden hoe om te gaan met de hitte en vochtigheid in Tokio. En Gregory maakt een fietstocht met Annemiek. Hoe staat zij er voor op dit moment? Gelooft ze in het Olympische goud?



Sportlab Sedoc
Sportlab Sedoc: Grens

Tot de dag van vandaag lijkt het alsof er constant nieuwe wereldrecords worden gebroken; bij het zwemmen, het schaatsen en in de atletiek. Topsporters trainen dagelijks om altijd weer sneller, sterker en beter te worden. Welke rol speelt wetenschap en technologie hierbij? En hoe ver kunnen we daarin gaan? Kunnen grenzen oneindig verlegd worden of lopen we een keer echt tegen onze grens aan? En bij welke sporten kunnen de meeste grenzen verlegd worden? Sedoc gaat op onderzoek uit en spreekt onder andere met zwemmer Maarten van der Weijden en ervaart aan den lijve hoe een hamstringblessure in de toekomst voorkomen kan worden.



Sportlab Sedoc
Sportlab Sedoc: Genen

Voormalig Olympisch hordeloper Gregory Sedoc onderzoekt hoe de huidige generatie topsporters innovaties in sport gebruikt om de beste van de wereld te worden. Hij neemt de kijker in zes afleveringen mee naar innovatielabs, testcentra en universiteiten; de plekken waar een wedstrijd anno 2019 écht gewonnen wordt. Topsporters moeten hard trainen om de beste van de wereld te worden, maar welke rol spelen genen in hun prestaties? Tegenwoordig kun je, door het laten onderzoeken van je genen, zien of je aanleg hebt voor sport. Gregory ondergaat samen met zijn broers een genenonderzoek en geneticus Hidde Haisma analyseert de resultaten. Onder leiding van Foppe de Haan gaan ze vervolgens de sportieve strijd met elkaar aan. Daarnaast gaat Gregory langs bij de training van Ronéll Rosier, de dochter van Nelli Cooman. Ronéll heeft een genentest laten doen waaruit bleek dat ze in aanleg misschien nog wel geschikter voor atletiek is dan haar moeder. Hoeveel betekenis kun je hechten aan deze informatie? Gregory vraagt het aan haar coach Henk Kraaijenhof, die destijds ook haar moeder Nelli naar de top heeft begeleid. Kun je je genen zo manipuleren dat je beter kan presteren? En is dat wel ethisch verantwoord?