

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Het klokhuis - Alle afleveringen
De moeder van Leonoor denkt dat aliens haar komen halen om naar Pluto te brengen. In Geen Wonder gaan we klokkijken met letters. Hoe laat is XI?
Een duik in de enige teamsport zonder scheids: ultimate frisbee! Wiebe van den Brink is met zijn club Europees Kampioen geworden. Janouk doet mee aan een ultimate frisbee training met Wiebe en ze mag zelfs meespelen met een echte wedstrijd. Klokko heeft de Long Distance Frisbee in de aanbieding.
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. En ze zitten vol met leven. Heel groot leven, zoals walvissen. En heel klein leven: plankton! En juist plankton is enorm belangrijk voor al het leven op onze planeet. Want dat is voedsel voor veel zeedieren en het maakt ook 50% van alle zuurstof die we inademen. Janouk gaat plankton vissen op de Azoren, midden in de Atlantische Oceaan! Ze komt erachter dat er zoveel soorten plankton zijn, dat er steeds nieuwe ontdekt worden. En dat klimaatverandering ook gevolgen heeft voor plankton. En daarmee voor al het leven op aarde. In een sketch komt het plankton zelf aan het woord.
Janouk gaat op zoek naar het antwoord op de vraag 'wat is leven?' Waarom leeft een mier wel en een steen niet? We onderzoeken welke vormen van leven er op aarde bestaan en komen erachter dat al het leven is opgebouwd uit DNA en eiwitten. Janouk ontmoet een professor die levende cellen uit elkaar haalt en daarna probeert er nieuw leven mee te maken. Ook voor Cowboys is het verschil tussen dood en levend niet altijd makkelijk.
Pascal bezoekt een tegelfabriek. Hier maken ze iedere dag genoeg wandtegels voor zo'n 1125 badkamers! Van grondstof tot tegel alles wordt gedaan in de fabriek. Dos Hermanos rapt over verschillende tegels voor verschillende mensen.
Wouter heeft precies tien jaar gewacht op verkering met Leonoor en Ben komt er achter hoeveel verslavingen hij heeft. In Geen Wonder kijken we hoe snel iets groeit als het blijft verdubbelen.
Bij kickboksen mag je trappen stoten en knietjes geven. Zesvoudig wereldkampioen Denise Kielholtz laat zien wat er allemaal nodig is bij het kickboksen. Hoe bescherm je jezelf eigenlijk? En hoe win je een wedstrijd? Klokko presenteert de Kickboksen Cheat Set om vals te kunnen spelen.
In elke klas zit wel iemand met dyslexie. Dat betekent dat je moeite hebt met lezen en spellen. Wat kun je er aan doen? Janouk gaat naar dyslexiedeskundige Iris. Wist je dat Mozart ook dyslectisch was?
Co (97) en Wim (96) zijn nog geen achttien jaar als ze aan het begin van de Tweede Wereldoorlog verplicht moeten gaan werken voor de nazi's in Duitsland. En zij waren niet de enigen. Het ging in totaal om meer dan een half miljoen mannen. Ze bleven vaak jaren weg en konden moeilijk contact hebben met hun familie. Vaak moesten ze zwaar werk doen, bijvoorbeeld in fabrieken waar wapens werden gemaakt. Sommigen hadden geluk en konden wat lichter werk doen in een bakkerij of boerderij. Wim en Co vertellen aan Janouk hoe zij deze dwangarbeid als jonge jongen hebben beleefd. De Kassameisjes zijn blij dat zij hun werk met plezier kunnen doen.
Mylo Freeman heeft al meer dan zestig kinderboeken geschreven. Ze is bekend van haar serie over de eigenwijze prinses Arabella, en ze is de maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2020. Janouk vraagt hoe Mylo aan haar ideeën komt, en hoe ze werkt. Maakt ze eerst de tekeningen of schrijft ze eerst het verhaal? In de dramascène heeft een klant in een boekwinkel interesse in een boek waar illustraties tot leven komen.
De boom op het plein voor het Klokhuis Kantoor moet plaatsmaken voor een kunstwerk. Tot groot verdriet van Wouter die mooie herinneringen heeft aan de boom. In Geen Wonder meet Janouk een hele hoge boom zonder liniaal.
In ieder cel van ons lichaam zit DNA, een code die alle informatie over je lichaam bevat. We gaan op zoek naar de geheimen van het DNA. Hoe kan één code de kleur van je ogen, je lengte en je kleur haar bepalen? De code krijg je van je ouders. Janouk spoort met haar DNA haar verre voorouders op. Bert en Joke weten alles over DNA in de hobbyquiz.
Bij een misdrijf komt vaak het Nederlands Forensisch Instituut in actie. Zij verzamelen sporen op de plaats delict om de dader te vinden. Manon ontdekt dat zelfs een berkenzaadje een spoor kan zijn! Ton is vermoord en Liesbeth lost het op.
Robin Utrecht is één van de bekendste royaltyfotografen van Nederland. Het hele jaar door reist hij de Koninklijke Familie achterna om ze zo mooi mogelijk op de foto te krijgen. De concurrentie tussen de royaltyfotografen is groot; en met Koningsdag natuurlijk helemaal. Sosha loopt met Robin Utrecht mee. Gaat het hem dit jaar lukken de voorpagina van alle kranten te halen? In een liedje zien we dat Willem-Alexander, Maxima en de prinsesjes stiekem toch zelf de leukste foto's van elkaar maken.
We hebben het allemaal en het zit overal: haar. Onze voorouders hadden nog véél meer lichaamshaar. Pascal zoekt uit waarom we door de eeuwen heen ons 'jasje' hebben uitgedaan. Welke functie heeft lichaamshaar nu nog? Waarom zijn mannen behaarder dan vrouwen? Wat doen we er allemaal mee? Pascal bezoekt een barbier en laat zich in de stoel van de schoonheidsspecialist op verschillende manieren ontharen. Komt hij er heelhuids vanaf? Ton en Liesbeth klagen dat haar vaak groeit waar je het niet wil hebben.
Als een asielzoeker bij Het Klokhuis langskomt, blijkt iedereen vooroordelen te hebben. Hoe een zelfrijdende auto werkt, zie je in Doen Ze Dat Zo?! En je leert iets interessants over dobbelstenen.
De Romeinen waren echte bouwers, de aannemers van 2000 jaar geleden. Ze bouwden niet alleen steden, maar ook wegen. Kaarsrecht en efficiënt. Soldaten konden zich zo makkelijk verplaatsen door het Romeinse Rijk, net als berichten en personen. Revolutionair voor die tijd. Hoe maakten ze die wegen? Bart zocht het uit in Rome. De Boze man blijkt zonder het te weten over een Romeinse weg te lopen.
De bruine beer. We kennen ze van de knuffelbeertjes en de leuke filmpjes op tv. Deze beer is altijd lief, zacht en lust graag honing. Maar de echte bruine beer is een roofdier en kan ook erg gevaarlijk zijn. Soms worden bruine beren gevangengenomen en worden ze gebruikt als dansbeer of circusbeer. Als deze beren gered worden komen ze terecht bij Het Berenbos. Hier worden de verwaarloosde beren beschermd en verzorgd. Janouk kijkt een dagje mee. In de sketch speelt Greetje Poeplokje en de drie beren.
In de ruimte rondom de aarde zweven een heleboel satellieten. Door satellieten kunnen wij communiceren met onze telefoon of de weg vinden. Als een satelliet vervangen wordt, blijft de oude satelliet in de ruimte rondzweven. Dat zorgt voor een heleboel afval; ruimteschroot noemen ze dat. Pascal zoekt uit hoe ze die rommel opruimen. De beste ruimteschrootopvanger vind je in de Klokko commercial. Koop nu!
Dilano is hartstikke allergisch voor pinda's. Hij vertelt aan Janouk hoe het is om deze allergie te hebben. Samen bezoeken ze een arts die uitlegt hoe je erachter komt of je een allergie hebt en wat je dan moet doen. Vrachtwagenchauffeuse Babette maakt schooltraktaties.
Ben vindt dat domme mensen worden gediscrimineerd en Wouter raakt zijn nieuwe contactlenzen al meteen kwijt. Na deze Huh? snap je de betekenis van het woord 'emancipatie'. En in Doen Ze Dat Zo?! zie je hoe lenzen gemaakt worden.
In Rome gaat Bart op zoek naar het geheim van de eeuwenoude bouwwerken. Hoe maakten de Romeinen hun bouwwerken zo stevig? En hoe kregen ze water van de rivier naar de stad? Debbie is niet zo geïnteresseerd in Rome, maar wel in pizza.
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Toch weten we er maar weinig over. Want Oceanen zijn diep! Kilometers diep. Daar is het koud, donker en de waterdruk is zo hoog dat je er niet kan zwemmen in een duikpak. Dat maakt onderzoek naar de zeebodem heel lastig, maar ook spannend. Er leven namelijk hele rare en onbekende dieren. Janouk loopt een dagje mee met Hans van Haren en helpt hem meetapparatuur te maken voor op de zeebodem. Hans meet daarmee nóg iets heel bijzonders: onderwatergolven! Jesse zingt over hoe klein je je kan voelen bij zo'n eindeloze oceaan.
Janouk neemt een kijkje achter de schermen bij een apotheek. Wat doen ze daar met alle pillen en poeders? En bij de apothekersopleiding ziet ze de apotheek van de toekomst: medicijnen maken met een 3D-printer! Ton en Liesbeth klagen over de bijwerkingen van medicijnen.
Kleine plantjes, bomvol smaak, dat zijn microgroenten. In de kas ontdekt Janouk hoe microgroenten groeien. Chef-kok Eric Miete laat haar zien waarom chefs zo dol zijn op de miniplantjes. Maar wat doen microgroenten in een snackbar?
Timo voelt zich buitengesloten en Wouter ontwerpt de eerste kledingstukken gemaakt van menselijke drollen. Een jurk van mest zie je in Topnieuw. En in Huh? wordt het woord Klimaat uitgelegd.
Doorlopende wenkbrauwen, kleding in felle kleuren, een bloemenkroon op haar hoofd en een aapje op haar schouder. Dat is de Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954), een van de beroemdste kunstenaars ter wereld. Frida tekent en schildert, vaak zichzelf. Die portretten vertellen veel over haar heftige leven. Janouk zoekt uit waarom Frida nog steeds zo geliefd is. En de Vrachtwagenchauffeuses willen meer aandacht voor vrouwelijke kunstenaars.
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde. Koraal nog geen 0,1% van de oceaanbodem. Toch zijn veel zeedieren helemaal afhankelijk van koraalriffen. Er komen méér verschillende dieren en planten in voor dan in een regenwoud. Maar koraal wordt bedreigd. Door vervuiling. Door klimaatverandering. Door plastic. Janouk duikt bij tropisch Bonaire de oceaan in om te zien hoe bijzonder de koraalriffen zijn. Ze mag zelfs op het strand geboren babyschildpadjes veilig naar het koraal in zee begeleiden! De Ober rekent niet alleen de vis op het menu maar ook wat die vis gegeten heeft.
In zo'n 150 landen in de wereld hebben wij een heel klein stukje Nederland gemaakt. Dat heet een consulaat of een ambassade en die wordt geleid door een ambassadeur. Eva gaat op bezoek bij onze eigen ambassadeur in België en de Nigeriaanse ambassadeur in Nederland. Ook Ard en Fjodor overwegen om ambassadeur te worden.
Pascal gaat langs bij de animatiestudio van Mascha Halberstadt. Mascha maakt animatiefilms zonder computer. De poppen, het decor, de kleding, alles is echt en met de hand gemaakt. Bij het filmen komen de poppen tot leven. Pascal ontdekt hoe dat werkt. Klokko heeft een kit om zelf eenvoudig animaties te maken.
Het Klokhuis begint een leesclub, maar niemand heeft het boek gelezen. Ondertussen wordt Ben pyromaan. Nizar laat zien hoe je brandlucht kunt verwijderen met behulp van ozon. Manon zoekt uit waar het boek op je nachtkastje (waarschijnlijk) vandaan komt. En Sosha leert net te doen alsof ze bang is.
Jeugdprogramma dat kinderen tussen de negen en twaalf jaar informeert over de wereld om hen heen, in de breedste zin van het woord.
Oceanen bedekken bijna driekwart van onze aarde en zijn altijd in beweging. Warmte en leven worden door de oceanen vervoerd via zeestromen; het zijn de rivieren van de oceaan. Maar hoe ontstaan die stromen? En wat gebeurt er als deze rivieren worden verstoord door de opwarming van de aarde? Deze stromen zijn belangrijk voor het klimaat op aarde. In de sketch gebruiken Wesley en Rodney de oceaanstromen voor flessenpost.
Racisme betekent dat mensen ongelijk behandeld worden vanwege hun huidskleur of afkomst. Racisme is best een moeilijk onderwerp om te bespreken, en voor sommige mensen ook pijnlijk. Maar het is belangrijk er over te praten met elkaar. Sosha zoekt uit waar racisme vandaan komt. Ze gaat naar een basisschool waar docent Lucelle een les geeft over racisme, en Sosha en Nizar praten over hun eigen ervaringen. De Ober doet er alles aan om niet racistisch over te komen.
Wist je dat bomen ook weleens een knipbeurt krijgen? Dat noemen ze snoeien. Snoeien of het kappen van bomen lijkt soms zo makkelijk en stoer maar dat is het niet altijd. Je moet heel voorzichtig te werk gaan om een boom of plant op een zorgvuldige manier te snoeien. Waar moet je allemaal op letten? Pascal loopt een dagje mee met een speciaal snoeibedrijf van drie generaties snoeiers. Mermelien wil een nieuwe vliegbezem van een merkboom.
Leonoor haalt een grap uit met Wouters metaaldetector en Ben speelt mee in een actiefilm. Nizar hoopt een schat te vinden met een metaaldetector. En hoe kijk je eigenlijk tv als je blind bent of slecht kunt zien? Koen De-Li legt het uit aan Janouk: met audiodescriptie. Dat is een soort ondertiteling die je kunt horen. Dood ga je maar één keer, maar je kunt wel doen alsof. Sosha gaat het faken.
Acrobatiek op een galopperend paard, dat is voltige. Nienke gaat langs bij junior wereldkampioen Sam dos Santos, en mag zelf ook voltigeren. De Kassameisjes verlangen terug naar de tijd dat ze paardenmeisjes waren.
Sosha onderzoekt het mensenrecht waaronder de 4 Vrijheden vallen, zoals: Vrijheid van geloof. Katholiek, protestant, joods, moslim, hindoe... In Nederland mag je geloven wat je wilt. Aviva (11), Roya (14), Willem (12) en Lucas (12) vertellen over hun eigen geloof. Sosha bezoekt het vroegere concentratiekamp Vught, waar mensen tijdens de oorlog werden opgesloten als straf om hun geloof. In één van de sketches bedenken de kinderen in het ruimteschip hun eigen geloof.
Breien is hartstikke hip en bovendien erg duurzaam. Met allerlei speciale nieuwe breimachines en technieken kun je nu zelf leuke ontwerpen bedenken en maken. Janouk duikt in de wereld van textiel en loopt een dagje mee met textiel-ontwerper Borre Akkersdijk. In de sketch leren Wesley en Rodney breien van hun oma.
In je eentje achter het stuur van een machine met honderden mensen achterin. Bij het werk van een treinmachinist komt heel wat kijken. Janouk gaat op pad met treinmachinist Abdu. In de simulator mag ze ook zelf een stukje rijden. In een sketch voorkomt een amateurtreinbestuurder een groot ongeluk.
Ben is heel onzeker, net nu hij met Amalia moet speechen voor de jaarlijkse Klokhuis Ontbijtactie. Granola wordt ook wel krokante muesli genoemd, of cruesli. Het zijn knapperige stukjes granen om mee te ontbijten. Janouk gaat kijken hoe ze worden gemaakt. En hoe kom je zelfverzekerd over? Sosha leert dat bij Fake It Till You Make It. Manon zoekt uit hoe kwasten worden gemaakt.
Schildpadden bestaan al miljoenen jaren. Er zijn wel 356 soorten. Maar de schildpad wordt bedreigd en sommige soorten zijn zelfs helemaal uitgestorven. Janouk bekijkt een aantal soorten: van de superkleine Egyptische landschildpad tot de Galapagosreuzenschildpad. Een man heeft last van Transturtelisme; zijn lichaam wordt vervangen door dat van een schildpad.
In deze aflevering van de bijzondere Klokhuis-serie De 4 Vrijheden onderzoekt Sosha het mensenrecht: Vrij (zijn) van Armoede: je hebt recht op een huis, kleding en eten. Ze gaat op bezoek bij Tom Smits, die als kind in de oorlog de hongerwinter meemaakte, en bij de 12-jarige Basma, die met haar gezin in Irak moest vluchten voor IS-terroristen. Ze leefden maandenlang in een tentenkamp zonder elektriciteit en stroom, en met nauwelijks eten. De Ober organiseert een Wereldkeukenweek.
Janouk bezeert zich en neemt een pijnstiller. Hoe weet een pijnstiller waar je pijn hebt en waar die pijnstiller dus naartoe moet? En werkt dat bij kinderen en volwassenen hetzelfde? Janouk zoekt het uit. En ook de Cowboys willen graag vechten zonder pijn.
Melk komt uit een koe. Maar tegenwoordig vind je in de winkel allerlei drankjes die op melk lijken, maar gemaakt zijn zonder koe. Haverdrink, erwtendrink, amandeldrink: het is allemaal plantaardig. Janouk gaat langs bij de Twentse boeren Bart en Tom. Op de boerderij waar zij opgroeiden produceerden de koeien melk. Maar nu ze zelf groot zijn, verbouwen ze sojabonen. En daarvan maken ze sojadrink. Janouk krijgt te zien hoe het gemaakt wordt en leert over belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten. Oma geniet in het Ruimteschip van een heerlijke ouderwetse milkshake.
Timo moet een item maken over tapijt en Wouter en Leonoor eren een heldhond. Tapijt is de naam voor de stukken stof die op de grond liggen om de vloer te bedekken. Lekker warm aan je voeten! Maar hoe maken ze het eigenlijk? Sosha leert hoe je kunt nep-vallen. Honden en katten kunnen óók bloed geven, om andere dieren te helpen! Nizar gaat naar de bloedbank in het dierenziekenhuis van de Universiteit Utrecht.
Jarno Cordia is wereldkampioen wingsuitvliegen. Hij springt uit een vliegtuig en met een speciaal pak zweeft hij dan als een soort Superman door de lucht. Maar hoe komt het eigenlijk dat hij niet naar beneden valt? Nizar legt uit hoe vliegen werkt en gaat met Jarno mee de lucht in. Durft hij ook te springen? Liesbeth wil vliegen als een vogeltje, maar Ton laat haar vooral vallen.
Een landschapsarchitect is iemand die gebieden ontwerpt. En dat kan van alles zijn: tuinen, sportvelden, woonwijken, pleinen, maar ook parken. Janouk gaat op pad met Kees. Hij neemt haar mee naar het supergrote Máximapark in Leidsche Rijn, Utrecht. Hoe is het ooit bedacht en wat is het geworden? In de dramascène heeft Marie-Louise kritiek op de tuin van haar minnaar.
De meeste sla die wij eten groeit buiten. Dit maakt de plantjes kwetsbaar. Eén flinke hagelbui en de hele oogst is naar de knoppen. Pascal gaat langs bij een teler die hier iets slims op bedacht heeft, hij teelt de sla binnen, op water. Bezorgde Ouders Nederland heeft tips voor als je kind ineens vegetariër wordt.
Weet jij welke aanrakingen oké zijn en welke niet? Elkaar aanraken doe je alleen als je zeker weet dat de ander het ook wil. Voor volwassenen bestaan er speciale regels voor het aanraken van kinderen. Ze mogen niet aan je lijf zitten onder je ondergoed: dat is verboden. Ze mogen geen seksuele dingen doen met kinderen. Ook niet online. Als het gebeurt, is het nooit de schuld van het kind. Pauline vertelt wat zij heeft meegemaakt als kind. Nizar praat met Iva Bicanic over wat kinderen kunnen doen als het hun is overkomen. Marie-Mae zingt een lied over een verwarrend geheim.
Wouter heeft een neefje dat alles vastsoldeert en Ben klaagt dat zijn fysiotherapeut tegenwoordig alleen nog dieren behandelt. Nizar gaat in het Dierenziekenhuis langs bij de praktijk van dierenfysiotherapeut Nicole. Wat betekent het woord 'compromis' eigenlijk? In HUH?! legt het Klokhuis dat uit. Lassen is DE manier om stukken staal heel stevig aan elkaar vast te maken. Janouk leert hoe het moet.
Janouk loopt een dag mee met Nathalie Wekema. Zij is de eerste vrouwelijke stockcar racer. Met een speciale auto rijdt zij wedstrijden op een modderbaan. Het gaat er hard aan toe. Janouk mag zelf ook een rondje rijden in een stockar. Vlogger Hetty doet aan Stockcar-racen met haar rollator.
Bart gaat naar een voedselbos. Zo'n bos is een klein stukje natuur met allemaal soorten bomen en planten waar eten aan groeit. Het voedselbos heeft geen kunstmest, gif of extra water nodig. In totaal staan er zo'n 350 verschillende soorten, zoals de pindakaasboom en de uiensoepboom. Boer Wouter laat zien wat er allemaal groeit. In de sketch heeft Lara groente van het voedselbos meegenomen, maar Debbie haalt haar voedsel liever bij de snackbar.
Overal ter wereld gebruiken mensen vlaggen. Ze kunnen een land of groep vertegenwoordigen, maar ze worden ook gebruikt om mee te communiceren op schepen. Habtamu ontcijfert de vlaggentaal van de marine en hij ontwerpt een vlag voor alle bewoners van de aarde. Maarten en Elise praten niet meer met elkaar, ze communiceren via vlaggen.
Kunstschilder Rutger Hiemstra maakt schilderijen van alledaagse dingen. Een stapeltje frambozen, een zakje aardappelpuree of een gebroken ei, Rutger laat zien dat iets simpels heel mooi kan zijn. Janouk maakt samen met Rutger een stilleven van een banaan in een lunchtrommel. Vrachtwagenchauffeuse Shirley wacht op inspiratie om aan haar kunstwerk te beginnen.
Ben en Timo bereiden zich voor op een expeditie door de natuur en Wouter bouwt een poezenpaleis. Pascal leert hoe je wild in het wild telt. In Geen Wonder laat Janouk ons zien hoe je met hetzelfde méér krijgt. In Waarom? Daarom! antwoord op de vraag waarom katten graag in kartonnen dozen zitten.
Hoe kan het dat een ruimtestation blijft zweven in de ruimte? En wat doen astronauten in een ruimtestation? Sosha gaat langs in een namaak ruimtestation om uit te zoeken hoe astronauten worden getraind en hoe ze leven in de ruimte. Marie-Louise heeft genoeg geld voor een privéreis met het ruimtestation.
In onze aarde zit een grote magneet. Die magneet is heel belangrijk voor het leven op aarde. Bart probeert de weg te vinden met zijn kompas. Kan de magneet hem helpen? Ard en Fjodor proberen de aantrekkingskracht tussen hun ouders te vergroten.
Wordt Ben Prins Carnaval? Hij is al helemaal in de stemming. En muggen zijn gek op Wouter, maar hij houdt ze het liefst op afstand, toch? In Snapje? het verschil tussen een kikker en een pad. En antwoord op de vraag waarom standbeelden altijd bloot zijn. In 'Nee of Ja' alles over kruisjes.
Elk jaar worden weer nieuwe soorten voertuigen uitgevonden en met elk voertuig wil men zo snel mogelijk de weg op. Dat moet natuurlijk veilig! Met TNO-onderzoekster Charlotte checkt Pascal waarover allemaal moet worden nagedacht bij een e-step. Bij de RDW ziet hij hoe élk onderdeel van een voertuig wordt getest. En op het testcircuit mag Pascal op hoge snelheid een paar spectaculaire tests doen met een voertuig voor het de weg op mag. De dansers van 155 laten zien dat je je zonder voertuigen ook origineel kunt voortbewegen.
Hoe is het als je weinig of helemaal niets ziet? Janouk ontmoet Bodhi, die naar een school voor blinde en slechtziende leerlingen gaat. Janouk ontdekt hoe je braille leest met je handen. Ridder William krijgt een slechtziende schildknaap.
In de Nederlandse kassen wordt er alles aan gedaan om het de tomaten helemaal naar hun zin te maken. Maar hoe kom je erachter wat tomaten het allerfijnst vinden, zonder dat de hele oogst mislukt? Daarom gaat Pascal naar Wageningen waar ze werken aan een digitale tomatenplant: een plant die helemaal in de computer zit en waar je van alles mee kunt uitproberen. De kinderen in het Ruimteschip verzorgen digitale groente als vakantiebaantje.
Ben stuurt bloemen naar zijn exen en Wouter ontdekt tot zijn eigen verbazing dat hij niet meer verliefd is op Leonoor. In Huh?! wordt het woord 'neutraal' uitgelegd. Kan Sosha wel net doen alsof ze verliefd is? Een pingpongbal als dop, werkt dat? Janouk en Eva zoeken het uit.
Hoe lang kun jij onder water zwemmen met één hap lucht? Nanja van den Broek is wereldrecordhouder freediven en kan wel 130 meter diep duiken zonder zuurstoffles. Er gebeurt van alles met je lichaam als je lang en diep onder water bent. Janouk leert over de duikreflex, ademhaling en over oren klaren. En dan, neemt ze een diepe duik. Gaat het haar lukken? Debbie en Lara overwegen freediving als hobby.
In Groningen wordt al jarenlang naar gas geboord. Door de gaswinning ontstaan er aardbevingen. Die aardbevingen zorgen voor veel schade aan huizen. Pascal zoekt uit hoe die bevingen ontstaan. Ook kijkt hij hoe de schade aan de huizen wordt hersteld. De ooms van Varkentje Rund gaan in Den Haag protesteren.
Stel je voor: Je woont aan een drukke weg en er is veel verkeer en veel geluidshinder. Van alle kanten hoor je geluiden. Wat een lawaai! Hoe zorg je ervoor dat de omgeving nog leefbaar is met al deze drukke prikkels? Kun je deze 'buiten-geluiden' ook wel dempen? Bij de TU delft hebben ze verschillende manieren bedacht om deze geluidsbewegingen op te vangen. Pascal kijkt en LUISTERT mee. Bij de cowboys is een bankovervaller overprikkeld.
Janouk wil weten wat een dirigent allemaal doet. Het ziet er super makkelijk uit, zwaaien met een stokje voor een orkest, maar het is veel moeilijker dan je denkt. Janouk ziet wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Marie-Louise neemt graag het stokje van de dirigent over en blijkt een natuurtalent.
Tot woede van Leonoor mag Timo vloggen over opera. Wouter is bang dat zijn lievelingsglas breekt. Kun je glas breken met geluid? Janouk en Eva zoeken het uit in Nee of Ja. Wat betekent het woord 'stereotype' eigenlijk? En Eva zoekt antwoord op de prikkelende vraag: hoe komen de bubbels in frisdrank?
Felle kleuren, opvallende foto's, gezichten op andere lichamen en film waar stukjes uit zijn geknipt. Janouk onderzoekt allerlei vormen van beeldmanipulatie. Zie jij wat echt is en wat niet? En kwam beeldmanipulatie ook voor bij schilders in de zeventiende eeuw?
Adrenaline is een noodsignaal van je lichaam. Pascal zoekt uit hoe adrenaline werkt en wat het doet met je lijf. Daarom gaat hij het gevecht aan met Rico Verhoeven en springt hij aan een parachute uit het vliegtuig. De Ober voegt graag adrenaline toe aan een saai gerecht.
Mooniq maakt 3D portretten van klei. Ze vindt de vorm belangrijker dan de details en daarom noemt ze haar werkwijze 'snelschetsen'. Mooniq laat in haar atelier zien hoe ze dat doet. Ze maakt een 3D-portret van Pascal. Zal het een beetje lijken? Vrachtwagenchauffeuse Babette heeft het hoofd van haar vriendin gekleid.
Leonoor gaat tekeer tegen een plastisch chirurg en Timo wil een eight-pack. In Doen Ze Dat Zo? gaat het over havermout. Wat betekent het woord 'ideaal' eigenlijk? In Fake It Till You Make It is Sosha gewond. Of toch niet?
Geen band zonder basgitarist. De basgitaar is de basis én onmisbaar in veel muziekstijlen. Eva gaat langs bij bassist Nick Kamphuis. We zien hem in actie in zijn studio én in de band van Maan. De mannen van een cowboybandje hadden niet gerekend op een vrouwelijke basgitarist.
Fosfaten zijn belangrijk om planten goed te laten groeien. Ook mens en dier hebben fosfaten nodig. Maar we poepen en plassen de meeste fosfaten weer uit! Nizar gaat op bezoek bij de waterzuivering van Amsterdam. Daar proberen ze om de fosfaten weer terug te winnen. Wesley en Rodney zamelen babypoep in voor de fosfaten.
Habtamu de Hoop was ooit presentator van Het Klokhuis. Nu is hij partijlid in de Tweede Kamer. Maar wat doet de Tweede Kamer eigenlijk? Manon ontdekt hoe Habtamu's politieke leven eruitziet. Bert doet een Quizz over de Tweede Kamer, zonder Joke.
Sommige mensen missen een deel van hun gezicht, bijvoorbeeld een oor of een deel van hun neus. Dat kan komen door een ziekte of ongeluk of omdat ze zo zijn geboren. In dat geval kun je een gezichtsprothese laten maken. Janouk neemt een kijkje in het ziekenhuis om te zien hoe zo'n prothese wordt gemaakt. En wat doet een cowboy als jouw kop hem niet bevalt?
Ben komt kalm terug van een cursus driftbeheersing en Leonoor staat kijkers te woord die overstuur zijn van de Klokhuisaflevering Paardenziekenhuis. In Doen Ze Dat Zo?! alles over slimme stoplichten. Verder zie je hoe je een lichaam tekent als je de lengte van het hoofd weet.
Malse meelwormen, knapperige krekels en smakelijke sprinkhanen. Miljoenen mensen in de wereld vinden insecten heerlijk. Pascal gaat het ook proberen. Van insectenonderzoeker Catriona leert hij hoe gezond insecten zijn en hoe je er voedsel van kunt maken. Pascal bezoekt een Nederlandse sprinkhanenfarm en heus insectenrestaurant. Durft hij het menu aan? De Klokhuisober vindt het moeilijk om het nieuwe eten gezellig te maken.
Manga is ontzettend populair in Japan maar ook in Nederland. Deze schattige stripfiguren met grote ogen en puntharen worden door veel mensen nagetekend. Pascal kijkt mee met een echte Manga-ka. Hij wil weten hoe de Manga-strips gemaakt worden. De Boze Man is geen fan van Manga.
In de gymzaal, de scheepsvaart of de dierenwinkel; je vindt touw overal. Het is namelijk enorm sterk en handig. Nizar bezoekt een fabriek waar heel veel verschillende touwen worden gemaakt. Maar hoe test je of een touw sterk genoeg is? Cowboy Bob Rope bindt alles vast met touw.
Mensen wonen niet alleen op aarde maar ook in de ruimte. Sosha zoekt uit hoe je daar kunt komen. Ze brengt een bezoek aan de astronautenschool en ervaart hoe het is om door de ruimte te vliegen. Super gaaf.
Leonoor wil een weekend naar Valkenburg met Wouter, maar Wouter wil niks plannen. In Doen Ze Dat Zo? laat Janouk zien hoe falafel wordt gemaakt. En wat is 'actief' en wat is 'passief'? In Huh?! wordt dat haarfijn uitgelegd. Kun je een papiertje laten vallen zonder dat het gaat dwarrelen? Eva en Janouk gaan op onderzoek.
Een televisieserie die iedere dag wordt uitgezonden en nooit ophoudt. Het Klokhuis gaat langs op de set van een soap om te kijken hoe ze iedere dag een nieuw verhaal verzinnen. Sosha komt erachter hoe je moet acteren als je in een soap speelt. En waarom heet het eigenlijk soap? Wesley en Rodney willen graag in een soap spelen.
Eva gaat slopen. Ze bezoekt de grootste scheepssloperij van Nederland. Met ijzersterke apparaten worden schepen van wel honderd meter lang op de kade gehesen, gesloopt en teruggebracht tot korte repen staal. En dat is best een precies werkje. Vrijwel alles uit het reusachtige schip wordt verkocht en opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld als paperclip, oorbel of stepje. Houdt Eva er ook wat leuks aan over? Kapitein Groenbaard doorzoekt elk schip dat hij entert op recyclebare spullen.
Janouk gaat langs bij het op een na grootste koraalrifaquarium ter wereld. Dat staat namelijk in Nederland. Ze ziet hoe koraal wordt gekweekt en komt erachter dat het niet zo goed gaat met de koralen in de wereldzeeen. Bert en Joke testen in de Quizz hun kennis over koraal.
Remy van Kesteren is een van de bekendste harpisten van Nederland. Als van jongs af aan wint hij prijzen en treedt hij overal ter wereld op. Janouk gaat met hem mee lesgeven in zijn harpklas en ze kijkt bij een bijzonder concert van Remy en zijn robotorkest. Is een harp ook een geschikt instrument voor bij een cowboykampvuur?
Wouter heeft geen zin in een Klokhuisweekend met Ben en doet alsof hij ziek is. In Huh?! wordt het woord 'diversiteit' uitgelegd. Hoe doe je net alsof je ziek bent? Sosha leert het te faken. En in Nee Of Ja, helpt het echt om bloemen schuin af te snijden?
De brandweer voor in het water, dat klinkt heel tegenstrijdig maar ze bestaan echt. Als er iets of iemand te water raakt, komen de brandweerduikers in actie. Eva loopt een dagje mee. Klokko presenteert een pakket waarmee je thuis brandweerduiker kan worden.
Raoul Deleo is kunstenaar en ontdekkingsreiziger. Als enige heeft hij de bijzondere dieren op het raadselachtige continent Terra Ultima weten vast te leggen. Eva ontdekt hoe wonderlijk Terra Ultima is in zijn prachtige tekeningen. Een Ouwe Fee adviseert om een unieke vakantie bij elkaar te fantaseren.
Ben en Wouter praten in geheimtaal en Timo wil steward worden. Waarom doen ze het licht uit in het vliegtuig tijdens het opstijgen en landen? En hoe printen ze 3D-beton?
Anna Woltz is schrijfster en heeft al 22 boeken geschreven. Sosha ging bij haar langs om alles te weten te komen over hoe Anna haar boeken schrijft. Sharon van de Kassameisjes is ook gek op kinderboeken.
Een skelet zorgt ervoor dat mensen en dieren niet in elkaar zakken. Maar wist je dat het skelet van een mens en, bijvoorbeeld, een tijger heel erg op elkaar lijkt? En dat er ook dieren zijn zonder skeletten? Sosha laat het je zien. De Ober wil de botjes die overblijven na het eten netjes begraven.
De VOC en de WIC waren grote bedrijven die in de zeventiende en achttiende eeuw met enorme schepen de hele wereld over gingen om veel geld te verdienen en oorlog te voeren. Ze kochten en verkochten luxe producten zoals specerijen, koffie en zijde. Ze kochten en verkochten ook honderdduizenden mensen uit Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Die werden tot slaaf gemaakt. Veel mensen in slavernij werden gedwongen om heel hard te werken, zonder dat ze daar geld voor kregen. Ook kinderen. Het Klokhuis ziet in het Rijksmuseum hoe tot slaaf gemaakte kinderen ook in Amsterdam terechtkwamen.
Leonoor is vegetariër, kan ze dan wel daten met een slagerszoon? Hoe worden vleesvervangers gemaakt? En in Huh? De uitleg van het woord preventie.
Wereldwijd zijn miljoenen kinderen op de vlucht voor armoede of oorlog in hun eigen land. Hoe is het voor een kind om je eigen thuis te verlaten? Om te wonen in een land waar je eigenlijk niet wil zijn? Voor deze speciale Klokhuisaflevering ging Eva naar Servië om een vluchtelingenopvang te bezoeken. De Kassameisjes vragen zich af of je meer om een vluchteling geeft als je 'm persoonlijk kent.
Para-ijshockey komt uit Zweden. In Nederland is de sport nog niet zo populair want er zijn maar twee teams. Toch hopen de spelers dat ze ooit mee mogen doen met de Paralympische Spelen. Janouk neemt een kijkje bij hun training. Dos Hermanos rapt dat teamsport iedereen bij elkaar brengt.
Zo'n 16.000 mensen per jaar krijgen een blindedarmontsteking, maar wat is een blindedarm eigenlijk? Pascal gaat op onderzoek uit in het ziekenhuis en kijkt wat een arts kan doen als je een blindedarmontsteking hebt. Zal Dokter Visser in de sketch de blindedarmoperatie goed uitvoeren?
Leonoor is te weinig geknuffeld in haar jeugd, maar dat gaat ze nu inhalen. Over je arm wrijven als je je hebt gestoten, of iemand anders die pijn heeft een knuffel geven, helpt dat? In Nee of Ja proberen Janouk en Eva het uit. In Huh?! het verschil tussen een mening en een feit. En Sosha leert vandaag hoe je net doet alsof je boos bent.
O happy day! Sosha duikt in de wereld van Gospel. Gospelzanger Dwight Dissels treedt op en Sosha gaat mee. Onderweg in de auto zit de stemming er alvast goed in. Joy heeft op sombere dagen altijd een gospelkoor in haar hoofd om haar op te beuren.
Doe jij wel eens boodschappen in de supermarkt? Dan pak je alles zelf. Maar hoe gaat dat als je online je boodschappen bestelt en laat bezorgen? Daar komt veel techniek bij kijken. Pascal zoekt uit hoe het er in het nieuwste distributiecentrum aan toe gaat. Wesley en Rodney bouwen thuis een distributiecentrum.
